Hlavní obsah

Sudí zařízl Chelsea v bitvě s United a ještě měl hráče slovně urážet

Londýn/Praha

Fotbalisté Chelsea cítí po zářezu v bitvě o Anglii velkou křivdu. Na jejich prohře 2:3 s Manchesterem United měl podle Blues velký podíl rozhodčí Mark Clattenburg, jehož navíc hráči obvinili ze slovních urážek!

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Rozhodčí Mark Clattenburg vytahuje červenou kartu pro útočníka Chelsea Fernanda Torrese (vpravo).

Článek
Fotogalerie

Údajně se jednalo o Mikela s Matou. První jmenovaný je hráčem tmavé pleti a hned po závěrečném hvizdu běžel za hlavním arbitrem, aby si s ním něco vyříkal. Klub ústy svého mluvčího prozradil, že podal stížnost k delegátovi utkání „proti nevhodnému jazyku rozhodčího použitého proti dvěma hráčům Chelsea ve dvou různých situacích zápasu“. BBC informuje, že slova sudího měla dokonce mít rasistický podtext.

Incident se podle anglické komise rozhodčích začíná prošetřovat, ale nikdo v tuto chvíli nechce sdělovat více. Clattenburg i jeho asistenti včetně čtvrtého rozhodčího byli během celého zápasu ve spojení pomocí mikrofonů, ale prý není možné jejich vzájemnou konverzaci zpětně poslechnout, protože nebyla nahrávána.

Kromě údajných slovních urážek se sedmatřicetiletý Clattenburg dopustil největšího přehmatu v 68. minutě, kdy Evans zastavil nedovoleně Torrese, ale sudí ukázal španělskému útočníkovi žlutou za simulování. Byla jeho druhá v zápase, musel pod sprchy a Chelsea už hrála v devíti.

Pět minut před touto situací byl totiž vyloučen správně Ivanovič za faul na Younga, který šel sám na bránu. „Z vyloučení Torrese jsem byl v šoku. Fernando si dal míč mezi jeho nohy a Evans kopl do holeně. Čekal jsem, že budeme zahrávat přímý kop a on mu dal kartu,“ nechápal kouč Chelsea Roberto di Matteo. „Nějaký lehký kontakt tam asi byl, ale rozhodně ne takový, aby Torres spadl. Rozhodčí to vyhodnotil správně,“ citovala BBC Jonnyho Evanse.

Hernández vstřelil gól z ofsajdu

Další zářez Chelsea přišel v 75. minutě. Nejdřív Čech skvěle vytáhl střelu van Persieho na tyč. Míč se ale odrazil k Rafaelovi, ten našel před brankou Hernándeze, který skóroval. Gól neměl kvůli ofsajdu mexického útočníka platit. „Ano, možná byl v ofsajdu,“ připustil i kouč vítězů Alex Ferguson. „Ale proti nám už bylo uděláno tolik špatných rozhodnutí,“ mávl rukou protřelý stratég.

„Chyby rozhodčího ovlivnily zápas. To mě mrzí nejvíc. Nesprávně vyloučil Torrese a pak uznal gól, který padl z ofsajdu. Všechno šlo v tomhle utkání proti nám,“ naštvaně prohlásil di Matteo.

Clattenburg, jenž řídil mimo jiné finále olympijského turnaje v Londýně či poslední finále anglického Ligového poháru, je znám jako velký milovník karet. V minulé sezóně udělil osm červených, letos už čtyři. Otázkou je, zda svou "sbírku" v dohledné době rozšíří, dost možná ho čeká pořádný flastr.

Reklama