Hlavní obsah

Čech: Cesta za titulem se nám komplikuje, navíc s Juventusem teď jde o všechno

Londýn

Sezónu začali téměř ideálně, na fotbalisty londýnské Chelsea teď ovšem dolehla téměř již tradiční podzimní krize. V sobotu v Premier League nečekaně prohráli 1:2 na hřišti West Bromwiche a hned v úterý je čeká v Turíně klíčová bitva s Juventusem o postup do jarní části Ligy mistrů. „Teď jde o všechno,“ má jasno brankář Petr Čech. Obhájce trofeje stojí před hrozbou vyřazení již v základní skupině.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Petr Čech v brance Chelsea.

Článek

Ještě nedávno tabulku Premier League vedli, teď Blues natáhli ligovou sérii bez výhry již na čtyři utkání. „Jedeme dál, i když jsme si naši cestu za titulem pořádně zkomplikovali," lituje na svých webových stránkách Petr Čech.

Chelsea na vedoucí Manchester City ztrácí čtyři body, na druhý Manchester United, který prohrál v Norwichi, bod.

„Bohužel jsme opět zopakovali stejné chyby z posledních zápasů. Neproměnili jsme šance a naopak soupeři dovolili dvakrát skórovat ve chvíli, kdy jsme byli zorganizovaní, ale nedůslední," láteří Čech, jehož tým bude v neděli hostit právě Citizens.

Sobotní zápas odehrál s kapitánskou páskou na rukávu a v nastaveném čase šel spoluhráčům pomoci na roh. Dostal se dokonce k zakončení, ale z velkého úhlu a míč už byl za čárou. Porážku tedy neodvrátil. „Míč jsem nestihl ve hřišti. Kdyby byl trochu níž, tak jsem mohl i zakončit, ale tohle bylo složité," popsal Petr.

Juventusu se doma extrémně daří

Na žádné smutnění teď ale Chelsea nemá čas. V úterý hraje v Turíně proti Juventusu a v sázce bude postup či vyřazení z Ligy mistrů.

„Čeká nás rozhodující zápas skupiny. Když vyhrajeme, jdeme dál, když prohrajeme, dáme šanci Juventusu a hrozí, že vypadneme. Remíza nás udrží ve hře, byli bychom v tabulce dál před Juventusem a stačilo by nám pak vyhrát poslední zápas. Ale ideální by bylo vyhrát už teď a mít klid," měl Čech jasno před odletem do Itálie.

Situace ve skupině E je vzácně vyrovnaná. Chelsea s Šachtarem Doněck mají po sedmi bodech, Juventus šest. Nestačí jen „jednobodový" Nordsjaelland.

„Juventusu se doma extrémně daří, měli úctyhodnou sérii zápasů bez porážky. Když jsme spolu hráli poprvé, byl to jen začátek skupiny, ale teď jde o všechno. Oni vědí, že musí vyhrát, takže větší tlak bude podle mě na soupeři," doufá Big Pete.

Týden, který může zásadně ovlivnit celou sezónu

Samozřejmě připouští, že tým teď není v ideální formě. „Nezbývá nám, než se z toho oklepat a pořádně zabrat. Ukáže se, jak je tým silný."

Právě za této konstelace přitom pro Chelsea přichází týden pravdy. V úterý Juventus, v neděli Manchester City...

„Je to týden, který může velkým způsobem ovlivnit celou sezónu. Pokud oba zápasy vyhrajeme, zajistíme si postup v Lize mistrů a v lize se vrátíme na bod k čelu tabulky. V opačném případě můžeme mít problémy s kvalifikací a čelo tabulky nám může utéct na dost velký rozdíl. Možná je to nejdůležitější týden v roce," uvědomuje si Čech.

Reklama

Související témata: