Hlavní obsah

Kladiváři v euforii! Po devíti letech slaví výhru nad Chelsea

Londýn

Po prvním poločase to v Upton Parku na žádné oslavy nevypadalo. Domácí West Ham prohrával po trefě Maty v londýnském derby s Chelsea 0:1. Vyjma Nolanovy hlavičky nepředvedl směrem dopředu vůbec nic, naopak hosté mohli několikrát náskok zvýšit. Jenže po změně stran vběhlo na trávník zcela jiné mužstvo, které dostalo soupeře pod velký tlak a třemi brankami otočilo zápas. Hrdinou United se stal bývalý hráč "Blues" Carlton Cole, který zařídil vyrovnání a poté přihrál na vítězný gól Diamému. "Hammers" tak poprvé od května 2003 mohli oslavovat v Premier League výhru nad městským rivalem.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Carlton Cole (vlevo) z West Hamu oslavuje gól do sítě Chelsea.

Článek
Fotogalerie

Do základní sestavy nepatřil. "Hammers" sázeli na hrotu na anglického reprezentanta Carrolla, jenže ten se ve středečním duelu na hřišti Manchesteru United zranil a proti Chelsea proto dostal od začátku důvěru Cole. A odvděčil se náramně. Stal se ústřední postavou zápasu a svůj první zásah v sezóně si schoval na ten nejvhodnější okamžik. V 63. minutě po tečovaném centru z levé strany přetlačil v hlavičkovém souboji Ivanoviče a srovnal na 1:1.

"Chtěl jsem ten souboj strašně vyhrát. Rozhodčí mohl odpískat přímý volný kop, ale já jsem dnes zkrátka měl svůj den," uvedl pro oficiální internetové stránky United Cole, který přišel ke "Kladivářům" v červenci roku 2006 a v minulé sezóně jim pomohl k návratu mezi anglickou elitu.

Devětadvacetiletý forvard byl na trávníku k neudržení, vyhrával hlavičkové souboje, byl těžko odstavitelný od míče a v 86. minutě korunoval svůj výborný výkon krásným sklepnutím balónu, po němž střídající Diamé dostal domácí příznivce do varu.

Allardyce: Cole odvedl skvělou práci 

"Výhra je pro mě to nejdůležitější. I kdybychom zvítězili třeba jen 1:0 a já se do střelecké listiny nezapsal, byl bych stejně šťastný," řekl Cole. "Po porážkách v Tottenhamu a na půdě Manchesteru United jsme byli velmi zklamaní a v kabině zpytovali svědomí. Řekli jsme si, že jestli chceme proti Chelsea uspět, musíme hrát úplně jinak. Potřebovali jsme body do tabulky a udělali jsme je. Je to pro nás mimořádný úspěch. Nezapomeňte, že Chelsea v loňské sezóně vyhrála Ligu mistrů!" zdůraznil Cole.

Domácím vyšlo střídání. Taylor a Diamé hru United hodně rozhýbali. "Ve druhém poločase jsme měli větší sebevědomí směrem dopředu. Dostával jsem přihrávky od Diamého s Taylorem a dostával se tak do více šancí," pochvaloval si. "Kvalitní práci samozřejmě odvedl i na levé straně Jarvis. Všichni hráli opravdu dobře. Nikdo si nezaslouží kritiku," řekl hráč, který odstartoval kariéru právě v Chelsea.

"Vždy když hraje proti 'Blues', má velkou motivaci. Při prvním gólu prokázal ohromnou sílu. Odvedl skvělou práci pro tým i pro fanoušky, kteří odcházeli domů šťastní," poznamenal pro oficiální web West Hamu United manažer klubu Sam Allardyce.

Reklama

Související témata: