Hlavní obsah

Mourinho by mohl po mně trénovat Manchester United, připustil Ferguson

Bude další štací Josého Mourinha v Anglii Manchester United? Tato myšlenka, jak se zdá, není vůbec z kategorie sci-fi. Sedmdesátiletý lodivod „Rudých ďáblů“ Alex Ferguson prohlásil, že Mourinho by mohl trénovat jakýkoliv tým na světě a nepřímo naznačil, že by ho Portugalec mohl nahradit na Old Trafford.

Foto: Phil Noble, Reuters

Že by José Mourinho převzal Manchester United po legendárním Siru Alexu Fergusonovi?

Článek

Mourinho má smlouvu v Realu Madrid až do roku 2016, všeobecně se však o charismatickém trenérovi ví, že jeho jediným cílem je zisk co největšího počtu trofejí s co největším počtem týmů. Barcelonu už se mu ve španělské fotbalové lize podařilo v uplynulém ročníku předstihnout a primát La Ligy získat. Kdyby se „Bílému baletu" podařilo opanovat i milionářskou Ligu mistrů, jen těžko by ho někdo v Madridu udržel.

Devětačtyřicetiletý Portugalec se navíc netají touhou vrátit se do Anglie. „Celá moje kariéra vychází dokonale. Jedinou věc jsem nedokázal - a já doufám, že to ještě dokážu - vyhrát Ligu mistrů s anglickým týmem," řekl pro The Sun Mourinho, který vedl v Chelsea Petra Čecha a spol., v letech 2004 - 2007, ale trofej z bájné Champions League vyhrát nedokázal. To se mu naopak podařilo s Portem a Interem Milán.

Namyšlený blbec, myslel si Ferguson

Ve světě se zviditelnil už jako trenér Porta. A to nejenom proto, že se mu s portugalským celkem podařilo zvítězit v Poháru UEFA a v roce 2004 vyhrát i Ligu mistrů, ale také díky sebevědomému vystupování. „Pamatuji si jeho první tiskovou konferenci. Pomyslel jsem si o něm: ‚Proboha, to je namyšlený blbec'. Říkal svým hráčům: ‚Podívejte, já jsem Special One, my nemůžeme prohrát.' Ale tím vnuknul svým hráčům víru, že mohou vyhrát ligu," vzpomínal Ferguson na dnes již legendární setkání s novináři, díky němuž Mourinho získal mírně posměšnou přezdívku „Special One".

Jenomže Mourinho si vybudoval renomé také jako trenér. Nejdříve dobyl Premier League s Chelsea, potom znovu opanoval Ligu mistrů s Interem Milán. A Ferguson by se proto nebránil myšlence přivést Portugalce na Old Trafford po konci jeho vlastní kariéry. „On může trénovat kdekoliv. Bezpochyby," prohlásil Skot. „Nechci se pouštět do spekulací, co se v tomto klubu (Manchesteru United) stane. Ale já tu věčně nebudu a José může trénovat kdekoliv," zopakoval.

Ačkoliv Ferguson o Mourinhovi neměl zpočátku příliš valné mínění, dnes už k rodákovi ze Setúbalu cítí sympatie. „Když nakráčel do mé kanceláře a schytal ode mě několik vtipů na svou osobu, smál se. A to se mi líbilo. A popravdě - dal jsem mu pořádně do těla," prozradil Ferguson.

Bude José Mourinho po ukončení kariéry Alexe Fergusona trénovat Manchester United?
Ano
65,1 %
Ne
34,9 %
Celkem hlasovalo 3063 čtenářů.

Reklama

Související témata: