Hlavní obsah

Rosického famózní návrat ozdobený gólem Wenger utnul. Musíme být opatrní, vysvětloval kouč

Londýn/ Praha

Ligovou mizérii jeho tým na evropské scéně neutnul, v Řecku prohrál s Olympiakosem Pireus a v základní skupině Ligy mistrů tak skončil londýnský Arsenal až druhý za německým Schalke 04, kouč Gunners Arséne Wenger ale kupodivu ustál prohru v klidu a na konfrontaci hledal spíše pozitiva. Třeba v nasazení mladých hráčů, třeba v návratu českého legionáře Tomáše Rosického do základní sestavy po půlroční absenci. „Rozhodl jsem se postavit ho jen na pětačtyřicet minut. Nehrál šest měsíců, a proto musíme být opatrní,“ zdůvodňoval, proč autora vedoucího gólu nahradil o půli Aršavinem.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Tomáš Rosický (vlevo) se raduje se spoluhráči z Arsenalu Aaronem Ramseym (uprostřed) a Carlem Jenkinsonem z branky.

Článek

Návrat do základní sestavy Arsenalu zažil Tomáš Rosický přímo skvostný. Sedm minut před přestávkou mu naservíroval Gervinho po průniku a šikovné kličce přihrávku na hranici pokutového území a kapitán české reprezentace poprvé od březnového zápasu Ligy mistrů s AC Milán skóroval. Do druhého poločasu už ale nenastoupil a Arsenal vedení neudržel.

Třetí Rosického trefa za tři sezóny

„Žádné zranění, nic takového. Prostě šest měsíců nehrál, takže musíme být opatrní. Už před zápasem jsme rozhodli, že nastoupí jen na prvních pětačtyřicet minut. Teď uvidíme, jak na tom bude do sobotního domácího ligového zápasu s West Bromwichem," kvitoval Wenger návrat Rosického. Jeho trefu pochopitelně také. Vždyť český legionář dal teprve třetí gól za poslední tři sezóny...

Arsenal měl postup ze skupiny jistý už před úterním utkáním a Wenger proto dal proti Olympiakosu příležitost náhradníkům. „Mladé pušky" Francis Coquelin, Jernade Meade a spol. ho nezklamaly...

„I s mladými hráči můžeme hrát takovou soutěž, jakou je Liga mistrů, což jsem si jen potvrdil. Chybí jim pochopitelně zkušenosti z konfrontací na podobné úrovni, ale fotbalovou kvalitu mají. Pokud budou všichni hráči fit, budeme mít silný tým," myslel kouč Arsenalu hned po vystoupení v Řecku na pokračování Premnier League, kde se jeho tým zmítá v tabulce až na desátém místě.

Wenger: Potřebujeme vánoční dárek

„Teď je pro nás důležité zapomenout na Champions League a zaměřit se na Premier League. Musíme se do ní vrátit ve slušné formě,"  reagoval na sérii tří posledních zápasů, během níž jeho „Kanonýři" ani jednou nevyhráli.

„Potřebovali bychom nyní nějaký dobrý vánoční dárek," připomněl nabitý program o Vánocích a na přelomu roku, kdy Arsenal hraje postupně s Readingem, Wiganem, West Hamem, Newcastlem a Southamptonem.

I přes pozitivní naladění a mnohá dobrá zjištění, která v Řecku udělal, by to ovšem nebyl Arséně Wenger, aby neměl alespoň nějakou kritickou výhradu. Tentokrát byla adresována rozhodčím, protože kouč Gunners měl pocit, že vyrovnávací branka Olympiakosu neměla platit.

„Nejsem proti pátému rozhodčímu, jen bych chtěl, aby se alespoň soustředil na svou práci. A to nebyl dnešní případ," vytýkal brankovému sudímu posouzení situace předcházející gólu. Podle jeho mínění se brankář Szczesny míče nedotkl, takže roh se neměl kopat a následná trefa Maniatise tudíž neměla platit.

Reklama