Hlavní obsah

Chelsea dovršila mizérii anglických klubů. Věděl jsem, že se to může stát, přiznal kouč Benítez

Londýn/ Praha

Konečně pod Benítezovým vedením vyhráli, dánskému Nordsjaellandu nastříleli šest gólů, i španělský snajpr Torres se trefil. A dokonce dvakrát. Chelsea přesto ani vysoká výhra k postupu nestačila a jako vůbec první obhájce v historii končí účinkování v Champions League už v základní skupině. „Jsme vyřazeni, ale ze zápasu si odnášíme spoustu pozitiv do budoucna. Proto začínáme okamžitě myslet na sobotní ligové utkání se Sunderlandem a pokračování v Evropské lize,“ zkoušel španělský kouč na lavičce Chelsea Rafael Benítez alespoň trochu mírnit rozčarování fanoušků "Blues".

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Fernando Torres je z letošního účinkování londýnského celku v Lize mistrů zklamaný.

Článek
Fotogalerie

Mizérie ostrovních klubů na scéně nejprestižnější evropské klubové soutěže vyvrcholila ve středeční noci na Stamford Bridge. Anglický mistr Manchester City vypadl z Champions League v úterý, obhájce trofeje skončil hned o čtyřiadvacet hodin později.

Benítez v zázrak nevěřil

„Už když jsem do Chelsea přišel, věděl jsem, že k tomu může dojít," nenechával se kouč Benítez vyvést z míry, protože ani on nevěřil na zázrak, jímž by byla výhra Šachtaru Doněck nad Juventusem v souběžně hraném střetnutí na Ukrajině. Skutečně k němu nedošlo, takže londýnskému klubu zůstala jen Evropská liga.

Jak si vedli obhájci v Lize mistrů?
1993Marseillepo skandálu s ovlivňováním výsledků ve francouzské lize mu byla zakázána obhajoba v LM
1994AC Milánprohra ve finále
1995Ajaxprohra ve finále
1996Juventusprohra ve finále
1997Borussia Dortmundvyřazena v semifinále
1998Real Madridvyřazen ve čtvrtfinále
1999Manchester Unitedvyřazen ve čtvrtfinále
2000Real Madridvyřazen v semifinále
2001Bayern Mnichovvyřazen ve čtvrtfinále
2002Real Madridvyřazen v semifinále
2003AC Milánvyřazen ve čtvrtfinále
2004Portovyřazeno v osmifinále
2005Liverpoolvyřazen v osmifinále
2006Barcelonavyřazena v osmifinále
2007AC Milánvyřazen v osmifinále
2008Manchester Unitedprohra ve finále
2009Barcelonavyřazena v semifinále
2010Inter Milánvyřazen ve čtvrtfinále
2011Barcelonavyřazena v semifinále
2012Chelseavyřazena v základní skupině

„Zklamání by bylo stejné, i kdybychom přece jen ze skupiny postoupili a pak skončili třeba ve čtvrtfinále. Pro klub formátu Chelsea by to byl i tak neúspěch," mluvil do kamer Sky Sports ve stejném duchu i český legionář ve službách Chelsea Petr Čech.

Jeho klubu teď zbývá jen Evropská liga. „Už teď o ní přemýšlím. Není to sice nejlepší soutěž na světě, ale pokud se ve velké konkurenci, která v ní panuje, dostaneme do finále, budeme se ji snažit vyhrát," sliboval Benítez zklamaným fanouškům.

Torres se konečně probudil

I pozitivy, které v zápase s Dány viděl, se je snažil usmířit. „Mužstvo ukázalo kvalitu a úroveň, kterou v posledních týdnech hledalo. Dvaatřicetkrát jsme pálili na bránu, osmnáct střel směřovalo přímo na ní, vytvořili jsme si spoustu šancí a dali šest gólů," vyčísloval španělský kouč pokrok, který na hře svého týmu viděl. „Každé vítězství je pozitivní. A výhra doma pak dvojnásob."

Pochopitelně neopomněl připomenout ani dvě trefy španělského kanonýra Torrese, kterého má právě on probudit k životu.

„Už v předchozích zápasech hrál dobře, i když se ještě střelecky neprosazoval. Jeho práce a přínos pro mužstvo však byl veliký. Tentokrát hrál zase velice dobře, tým mu pomáhal a on se prosadil. Pokud si budeme vytvářet podobným způsobem šance i v dalších utkáních, bude určitě dávat další a další góly," chválil Benítez svého krajana.

Reklama

Související témata: