Hlavní obsah

Donedávna bezejmenný Michu ze Swansea si podmanil Premier League. Za zády nechal i Van Persieho

Swansea/Praha

Pokud by člověk měl jen tak „od boku“ vypálit, kdo ze střelců vládne letošnímu ročníku Premier League, jistě by nepadlo jméno nepříliš známého španělského střelce ze Swansea. Podhrotový či hrotový útočník Miguel Pérez Cuesta alias Michu nasbíral v šestnácti zápasech v dresu Swansea 12 zásahů. V klubu si tak mnou ruce, svou oporu totiž před sezónou přivedli doslova „za hubičku“.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Útočník Swansea Miguel Michu se raduje ze vstřelení branky do sítě Arsenalu Londýn.

Článek

Šestadvacetiletý Michu předznamenal svou fazónu už v prvním ligovém kole, kdy se trefil dvakrát při výhře 5:0 nad QPR. Výrazně o sobě dal vědět také na začátku prosince, kdy dvěma góly skolil Rosického Arsenal. V následujícím utkání proti Norwichi, kdy ale jeho mužstvo na soupeře nestačilo, rozvlnil brankovou síť také nadvakrát.

Španělský fotbalista už letos pomohl svému týmu k překvapivému průběžnému osmému místu v tabulce Premier League. Swansea po loňské sezóně hledala náhradu za svého klíčového záložníka Gylfiho Sigurdssona, kterého zlákal Tottenham. Zatímco zmíněnému islandskému fotbalistovi se v londýnském klubu příliš nedaří, Michu v dresu Swansea září.

Cena nepřímo úměrná výdělku

Nynější hvězda anglického klubu v loňské sezóně nastupovala ve španělské La Lize za madridský tým Rayo Vallecano, který skončil jen dva body nad sestupovou propastí. Michu v Madridu nastřílel za 37 zápasů patnáct branek a zařadil se mezi deset nejlepších střelců ročníku. Letos v Premier League už předstihl hvězdy jako jsou Robin Van Persie nebo Luis Suaréz.

Nejlepší střelci anglické Premier League po 16 kolech:
1. MichuSwansea12 gólů
2. Robin van PersieManchester United11 gólů
3. Demba BaNewcastle10 gólů
Luis SuárezLiverpool10 gólů
5. Jermain DefoeTottenham9 gólů
6. Marouane FellainiEverton8 gólů
7. Carlos TévezManchester City7 gólů

Na Michově příběhu je také pikantní, že ještě v sezóně 2010/11 hrál pouze druhou španělskou ligu za Celtu Vigo.

Zatímco za hráče, od kterých se očekává, že budou táhnout přední evropské fotbalové celky, se platí řádově stamilióny korun, velšský tým za rodáka z Ovieda obětoval „jen" zhruba 60 miliónů. Jak kouč Michael Laudrup ale o svém svěřenci nyní prohlašuje, skvělého Michua si teď ve Swansea cení minimálně na patnáctinásobek.

Reklama

Související témata: