Hlavní obsah

Arsenal se i s Rosickým potápí do obří krize. Wengera viní, že ničí hráče a ponižuje asistenta

Londýn
Aktualizováno

Ještě donedávna byl herní projev a klubová politika Arsenalu dávána všude za vzor. Jenže konkurenceschopnost celku z Emirate Stadium má výrazně sestupnou tendenci a po dlouholetém čekání na trofej a sérii propadáků, která vyvrcholila potupným vyřazením z Ligového poháru od čtvrtiligového Bradfordu, se v příznivcích Kanonýrů nahromadila obrovská frustrace, kterou nyní naplno schytává vedle klubového vedení i kouč Arséne Wenger.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Hlavu plnou problémů má Arséne Wenger. Jeho svěřenci nedokázali postoupit ani přes tým ze čtvrté nejvyšší soutěže.

Článek

Temná deka, která na Arsenal spadla, zastínila i pro české příznivce velmi povzbudivou zprávu o úspěšném návratu Tomáše Rosického do týmu po vleklém zranění.

V anglických médiích se momentálně velmi živě rozebírají příčiny úpadku tradičně úspěšného a poměrně bohatého klubu. Jako jedna z příčin se uvádějí rozpory mezi Wengerem a jeho asistentem Stevem Bouldem.

Bývalý vynikající obránce Arsenalu nahradil ve funkci Pata Rice, jenž na konci minulé sezóny odešel do důchodu. Jenže podle listu Daily Mail mu nedává jeho francouzský nadřízený vůbec příležitost se do přípravy prvního mužstva zapojit. Někteří hráči si podle listu dokonce vyžádali více pravidelných tréninků zaměřených na defenzivní práci.

"Wenger na trénincích nedělá dost"

Propast mezi Wengerem a Bouldem je údajně tak velká, že když Wenger zmeškal trénink před porážkou se Swansea 0:2, nechal vést tréninkovou jednotku raději kondičního kouče Tonyho Colberta.

Do Wengerových zvyklostí se bez servítek pustil jiný bývalý hráč a donedávna i zaměstanec Arsenalu Stewart Robson. „Wenger má masivní ego a nenechá Steva Boulda dělat žádnou práci," řekl Robson.

Dávno už podle něj ani neplatí mýtus o Wengerovi, coby kouči, který dokáže z hráčů vypiplat hvězdy. „Má reputaci, že umí hráče rozvíjet. Tohle ale byla pravda možná před šesti sedmi lety. Nyní fotbalisty spíš stahuje dolů," myslí si a jako příklad udává třeba Gervinha, Aršavina či Ramseyho.

„Wenger v trénincích nedělá dost. Nedostatečně hráče koučuje, nemají pak žádnou herní strategii. A protože si nenechá od nikoho pomoct, Arsenal upadá, stejně jako někteří hráči," dodal Robson.

Peníze na posily dostane

Fanoušci sice nad Wengerem dlouho drželi ochrannou ruku, ale i to se v poslední době začíná měnit. Příznivcům vadí především to, že šetří na platech hráčů a na nákupech posil. Největší hvězdy pak dlouhodobě odchází a adekvátní náhrady nepřichází. Očekává se, že dalším v řadě, kdo klub opustí, bude nejspíš Theo Walcott.

„Tohle je nejtěžší období během šestnáctiletého působení Arséna Wengera tady. On i klub potřebují rychle změnit směr, aby jeho jinak skvělá éra neměla smutný konec. Sdružení fanoušků (AST - Arsenal Supporters' Trust) nemůže pochopit, proč se v letním přestupovém období nepoužilo 70 miliónů liber, které byly k dispozici," uvedl mluvčí AST Tim Payton.

„Arséne musí překonat svoji averzi k utrácení a sáhnout na zdroje, které nakonec pocházejí od odíraných fanoušků, kteří tým podporují," narážel Payton na vůbec nejvyšší vstupné v Premier League, které se na domácí zápasy Gunners platí.

Určitou změnu směru po potupném vyřazení v poháru připustilo jako vstřícné gesto vůči fanouškům i nejvyšší vedení klubu. Výkonný ředitel Ivan Gazidis na schůzce se zástupci fanoušků přislíbil, že Wenger dostane na posily „výraznou sumu" a za propadák proti Bradfordu se příznivcům omluvil.

Dostane manažer Wenger v Arsenalu padáka?
Ano
29,8 %
Ne
70,2 %
Celkem hlasovalo 11794 čtenářů.

Reklama

Související témata: