Hlavní obsah

To byla chudoba. Byl jsem o vodě a brambůrkách, přiznává Demba Ba, jehož láká Chelsea

Londýn

Kanonýr Newcastlu United Demba Ba se blíží velkému přestupu, díky němuž by si rád vylepšil aktuální týdenní výplatu čtyřicet tisíc liber o dalších padesát tisíc. Zahájil jednání s Chelsea, která je za něj ochotna zaplatit výstupní klauzuli 7,5 miliónu liber. Ať už dopadnou “námluvy“ jakkoliv, africký fotbalista podle svých slov nikdy nezapomene na začátky své profesionální kariéry, kdy žil v mimořádně chudých poměrech.

Foto: Sport.cz

Kanonýr Newcastlu Demba Ba. Zakotví nakonec v bohaté Chelsea?

Článek

Senegalský střelec zkoušel v Anglii nejprve štěstí v Barnsley a ve Watfordu, ale ani na jedné adrese nezaujal. Svůj sen o startu v Premier League si splnil až ve West Hamu, kam se dostal z německého Hoffenheimu.

Nyní v Newcastlu září, ve dvaceti zápasech této sezóny nasázel už třináct gólů a v zimním přestupovém období patří k nejžhavějšímu „zboží" na trhu.

„Vždy jsem miloval anglický fotbal. Jeden z mých kamarádů z Paříže Gauthier Diafutua hrával za Watford, kde mi zařídil zkoušku. Neměl jsem kde spát. Kamarád ale znal někoho, u koho jsme mohli zůstat," ohlížel se za prvními krůčky v Anglii sedmadvacetiletý forvard v rozhovoru pro The Sun.

„Ten chlápek ale jen spoluvlastnil dům a patřila mu pouze jedna místnost. Nakonec to skončilo tak, že nás spalo pět v jeho ložnici. V dalších dnech jsme spali v hotelu, jenže jsme měli málo peněz, takže jsme v pokoji pro dva spali čtyři," pokračoval.

Agent platil za jídlo

Když zkouška ve Watfordu nevyšla, pokusil se zaujmout jinde. „Po třech dnech jsme jeli do Barnsley a tentokrát jsme bydleli ve fantastickém hotelu. Platil to totiž klub. Jenže ani v tomto případě zkouška nevyšla. Strávili jsme tam týden, ale celé to bylo chaotické," zavzpomínal.

Při vystěhování z luxusního hotelu přišlo další nepříjemné překvapení: „Recepční nám řekla, že klub sice zaplatil za hotel, ale že si sami musíme uhradit jídlo. Jenže my jsme neměli žádné peníze a nevěděli jsme, co dělat. Kontaktovali jsme agenta, který byl ochoten zaplatit účet na 500 liber. Tehdy jsme pak jedli jenom brambůrky a pili vodu."

Chudoba nicméně rodáka ze Sévres nijak netížila. „Sice jsme neměli peníze, ale zato byla spousta zábavy. Bavili jsme se v africkém stylu. Nezáleží na tom, co máš, pokud jsi šťastný s lidmi v tvé blízkosti."

Svůj anglický sen si po angažmá v Rouenu, Mouscronu a Hoffenheimu nakonec splnil ve West Hamu, kde ale přistoupil na velmi rizikovou smlouvu. Kladiváři se v ní totiž chtěli pojistit pro případ zhoršení jeho chronických problémů s  kolenem.

Risk ve West Hamu vyšel

„West Ham si dal do smlouvy klauzuli, že pokud nenastoupím k určitému počtu zápasů za sezónu, mohou kontrakt ukončit. Říkal jsem si: chlape, jdi do toho rizika. Přišel jsi odnikud. Když se tam zase vrátíš, žádný problém," přiblížil své tehdejší uvažování Demba Ba.

Předloni v červnu pak podepsal smlouvu s Newcastlem, z níž ho nyní chce vykoupit Chelsea. A přestože chce více než zdvojnásobit svůj příjem, silně věřící fotbalista tvrdí, že nemá problém s tím peníze rozdat.

„Lidé mají někdy o islámu špatné představy, ale jde jen o image toho, co někteří lidé s islámem dělají. Dává mně to hrozně moc. Rozdávat peníze pro mě není žádný problém. Postarám se o sebe a o rodinu, ale nezapomínám ani na lidi, kteří trpí. Otec bydlí v Senegalu v malé vesnici a dobře ví, jak peníze rozdělit těm, kteří je opravdu potřebují," svěřil se kanonýr.

Reklama

Související témata: