Hlavní obsah

Konec legend v Chelsea. Benítez už s Lampardem a spol. nepočítá. Jak dopadne Čech?

Aktualizováno

Zdá se, že jedna velká éra fotbalové Chelsea definitivně končí. Generace, která dotáhla Blues k vysněnému triumfu v Lize mistrů, už nemá v současném kádru místo. Potvrdil to manažer týmu ze Stamford Bridge Rafael Benítez, jenž podpořil rozhodnutí vedení neprodloužit smlouvu Franku Lampardovi a Ashleymu Coleovi.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Kouč Chelsea Rafael Benítez startuje novou éru klubu.

Článek

Španělský manažer dostal pověření nastartovat novou éru, do níž už zřejmě populární, ale stárnoucí klubové ikony nepatří. V létě už opustil řady evropských šampiónů kanonýr Didier Drogba. Lampard s Colem mají smlouvy jen do konce sezóny. Johnu Terrymu zbývá na kontraktu osmnáct měsíců.

Benítez věří, že teď nastal čas udělat tlustou čáru a posunout se dál. „Každý zná legendy Chelsea, je snadné mluvit o fantastických věcech, které dokázaly. Musíte být ale schopni přivést nové hráče, ať už Angličany nebo cizince, a začít zase vyhrávat zápasy. Takový je prostě život," vysvětloval Benítez.

Ze „staré gardy" tak nejspíš zůstane na Stamford Bridge jen momentálně zraněný gólman Petr Čech. Jeho jméno zatím v souvislosti s koncem v londýnském velkoklubu nepadlo. Kariéra gólmanů bývá delší a přibývající věk nemívá nijak velký vliv na pokles výkonnosti. Čech navíc v létě podepsal nový kontrakt, který vyprší až v červnu 2016.

Vítězit se musí dál

Benítez jasně naznačil, že ze slavné minulosti se nedá žít věčně. „Nemohu mluvit o tom, co se v Chelsea dělo dříve, ale jasně vidím, že se v klubu začínají měnit věci směrem více do budoucnosti a přemýšlí se o tom, jak být znovu úspěšný. Nemůžeme si říct - vyhráli jsme to, a je to. Musíte vyhrávat dál, jak jen to jde," pokračoval bývalý manažer Liverpoolu a Interu Milán.

Tým Chelsea už chce stavět na nových jménech a každý rok okysličovat mužstvo dalšími posilami.

„Teď máme Edena Hazarda, Oscara, Lucase Piazona či Marka Marina a dost možná o nich budeme mluvit za pár let jako o fantastických hráčích," věří kouč, jenž v zimě už přivedl posilu do útoku Dembu Ba, jenž se v novém angažmá chytl parádně.

Benítez se rozpovídal s novináři na tiskové konferenci před zápasem semifinále Ligového poháru proti Swansea, jenže místo samotného utkání se vracel neustále k tématu omlazení klubu.

„Problémem Chelsea je, že každý vidí hráče, kteří byli tak úspěšní, pak je těžké zvykat si na nové tváře a doufat, že přinesou budoucí vítězství. Klub se rozhodně nechce obracet zády k anglickým hráčům, ti jsou pro každý tým Premier League důležití. Jsou klíčoví i pro Ligu mistrů," dodal španělský kouč.

Reklama

Související témata: