Hlavní obsah

Uzdravený Rosický pomohl Arsenalu k postupu v FA Cupu

Tomáš Rosický je znovu zdravý. Ve 4. kole FA Cupu na půdě druholigového Brightonu pomohl český reprezentační kapitán k vítězství 3:2 a k postupu do osmifinále. V duelech týmů z Premier League porazil Manchester City Stoke 1:0 a Manchester United zdolal Fulham 4:1. Z prvoligových týmů postupují také Everton, Wigan a Reading. Z nejstarší klubové soutěže světa naopak vypadly Queens Park Rangers a Norwich, který podlehl Lutonu až z páté nejvyšší soutěže.

Foto: Philip Brown, Reuters

Tomáš Rosický v dresu Arsenalu padá před Lopezem z Brightonu.

Článek

V základní sestavě Arsenalu nastoupil poprvé po zranění lýtka Tomáš Rosický. Kapitán národního týmu byl u prvního gólu „Kanonýrů". V 16. minutě přihrál Podolskému, který přiťukl Giroudovi. Francouzský útočník propálil střelou k tyči brankáře Ankergrena. Osmý tým druhé nejvyšší anglické soutěže ale ještě do konce první půle vyrovnal. Barnes si naběhl na centr Lopeze a hlavou nedal Szczesnému šanci.

Do vedení mohl dostat hosty v 54. minutě Podolski, ze standardní situace ale nastřelil jen břevno. O dvě minuty později však Diaby parádně vysunul Girouda, který si míč zpracoval a po druhém doteku míče znovu poslal Arsenal do vedení. To ale svěřencům Arséna Wengera příliš dlouho nevydrželo. Už v 62. minutě poslal další přesný centr do vápna „Gunners" Hammond a Ulloa, debutant v dresu Brightonu, znovu hlavou vyrovnal.

Rosický opustil hřiště v 69. minutě, když ho vystřídal Wilshere, který společně s Walcottem přišel podpořit ofenzivu Arsenalu. A právě Walcott, který před nedávnem prodloužil s Arsenalem smlouvu, rozhodl o vítězství svého týmu. Pět minut před koncem druhé půle se k němu odrazil míč a Walcott jej uklidil do odkryté brány.

Stoke držel s favorizovaným Manchesterem City bezbrankový výsledek téměř celý zápas, až v 85. minutě se balón odrazil k Zabaletovi, který zařídil "Citizens" postupový gól.

Fotbalový FA Cup, vybrané zápasy:
Stoke - Manchester City 0:1
Bolton - Everton 1:2
Macclesfield - Wigan 0:1
Norwich - Luton 0:1
Queens Park Rangers - Milton Keynes 2:4
Reading - Sheffield Utd. 4:0
Manchester United - Fulham 4:1

Reklama