Hlavní obsah

VIDEO: Zastavit by mě mohl jen trenér, ale ten mlčí, halasil Čech a hnal se na Letné do brány

Pochopitelně že si nechtěl a ani nemohl nechat pohárovou konfrontaci se Spartou ujít. Vždyť z pražské Letné Petr Čech do světa velkého fotbalu odešel a dlouhých jedenáct let čekal, až se na ni bude moci se svým zahraničním klubem vrátit. Dnes večer se mu příležitost nabízí. Navzdory zlomenému malíčku se český legionář do brány Chelsea v prvním z vyřazovacích duelů Evropské ligy postaví. „Jen trenér by mě mohl zastavit, ale nic takového neřekl,“ smál se Čech před utkáním.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Petr Čech během středečního předzápasového tréninku před utkáním Evropské ligy mezi pražskou Spartou a Chelsea.

Článek
Fotogalerie

Chelsea se chystá na duel proti Spartě.

Většina anglických klubů bere start v Evropské lize jen jako nutné zlo a nijak netají, že tato soutěž pro ně rozhodně nepředstavuje prioritu. Chelsea ale zřejmě představuje výjimku...

Ale samozřejmě, protože Evropská liga je soutěží, kterou je třeba respektovat.

Není to jen slovní úlitba poté, co jste předčasně skončili v Lize mistrů?

Jsme klubem s velkým renomé, jsme stále ještě pořád úřadujícím vítězem Ligy mistrů a tudíž evropským šampiónem. A toto renomé si musíme udržet. Třeba i tím, že vyhrajeme Evropskou ligu a jako její vítěz si znovu zahrajeme o evropský Superpohár.

To mluvíte sám za sebe, nebo za celé mužstvo?

Nikdy jsem netajil, jak důležitá je pro mě každá trofej, takže bych chtěl i Evropskou ligu vyhrát. A přístup mužstva i klubu je stejný. Proti Spartě uděláme maximum, abychom zvítězili.

Zmínil jste o Superpoháru, o který jste loni v létě v souboji s Atlétikem Madrid usilovali marně. Vítězstvím v Evropské lize by se vám nabízela možnost reparátu...

I to nás láká, nepopírám. Jenže k Superpoháru vede dlouhá cesta a uvidíme, co se na ní stane.

Vy máte ale určitě motivaci daleko větší než spoluhráči z Chelsea, protože v létě se bude o Superpohár bojovat nikoli v Monaku, ale v Praze.

Hrát o Superpohár v Praze bude určitě zajímavé a pro mě to představuje další lákadlo.

Vyhrát tři velké evropské trofeje, to se zatím podařilo jen třem evropským mužstvům v historii. Znamená to, že ji chcete změnit?

Pochopitelně. Po loňském vítězství v Lize mistrů jsme měli možnost vyhrát i Superpohár, což se nám nepovedlo a z čehož jsme byli hodně zklamaní. Letos to chceme napravit.

Nejprve ovšem musíte vyřadit Spartu a teprve poté se můžete vydat na cestu za touto trofejí. Trenér Benítez prozradil, že se vás na Pražany vyptával. Jaké reference jste mu o Spartě podal?

Těžko jsem mohl podat nějaké detailní informace. Měsíc měla volno, v posledních týdnech se chystala na souboj s námi a já pochopitelně nevím, na čem pracovala a jak se připravovala. Takže jsem se zmínil jen o tom, že v záloze má Matějovského a po stranách rychlé mladé hráče, ale že nejde o jednotlivce, ale o tým jako celek.

Vaší velkou výhodou bude, že znáte nejen fotbalisty Sparty, ale i letenský stadión, odkud jste se vlastně do světa velkého fotbalu vydával. Jaké to je vracet se na něj jako host?

Naposledy jsem na Letné chytal jako host v bráně Blšan a tehdy jsme se Spartou prohráli, což se snad tentokrát opakovat nebude. Pochopitelně že stadión znám, neboť jsme na něm mnohokrát hráli s reprezentací, znám i sparťanské fotbalisty, stejně jako oni znají mě. Až během zápasu se ovšem ukáže, pro koho to byla výhoda.

Sparťané budou chtít těžit třeba i z faktu, že máte zlomený malíček na levé ruce a zranění vás přece jen trochu omezuje. Jak vůbec vaše zranění vypadá?

Dobře.

Takže vás nic nezastaví, abyste se do brány postavil?

Jen trenér. Ale ten mi zatím nic takového neřekl.

Postaví i Lamparda, kolem jehož další budoucnosti v Chelsea panuje hodně spekulací? A jak to s ním vůbec vypadá? Zůstane nakonec na Stamford Bridge?

Nejsem ředitelem klubu, takže situaci neovlivním. Frank je výborný hráč a skvělý profesionál k tomu, takže doufám, že nám pomůže k výhře.

Reklama

Související témata: