Hlavní obsah

Bývalý anglický reprezentant Owen ukončí po sezóně kariéru

Stoke

Bývalý anglický reprezentant Michael Owen ukončí po sezoně kariéru. Třiatřicetiletý útočník Stoke City, který v roce 2001 získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy, prohlásil, že nadešel správný čas odejít.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Michael Owen se v příštím ročníku anglické Premier League už na hřišti neobjeví.

Článek

"S velkou pýchou oznamuji, že mám v úmyslu skončit," citoval Owena server BBC. "Měl jsem velké štěstí, že jsem prožil kariéru, o které se mi v mládí mohlo pouze zdát. Teď však cítím, že přišel správný čas zatáhnout oponu," přidal autor 40 branek v 89 zápasech anglické reprezentace.

Owen kariéru odstartoval v Liverpoolu, kde působil v letech 1996 až 2004. V jeho dresu se stal dvakrát nejlepším střelcem Premier League a s klubem vyhrál mimo jiné Pohár UEFA. Poté zamířil do Realu Madrid, ale už v roce 2005 se vrátil do Anglie do Newcastlu.

Po třech letech odešel do Manchesteru United, se kterým v sezóně 2010/11 vyhrál anglickou ligu. Do Stoke přišel Owen, jehož kariéru poznamenaly i časté zdravotní problémy, loni v létě a v sedmi zápasech vstřelil jedinou branku.

Owen děkoval rodině

"Musím poděkovat všem trenérům, manažerům, hráčům a spoustě dalších lidí. Bez nich bych se tak daleko nedostal," přidal Owen. "Samozřejmě také mé krásné manželce Louise, které mě vždy podporovala. Mámě, na které jsem si vždycky vybíjel vztek, ale ona přesto držela rodinu pohromadě. A také tátovi: Dokázali jsme to, kamaráde! Z promrzlých okresních hřišť jsme došli až k terorizování nejlepších obránců na světové scéně. Bez tebe by se mi to nepovedlo," vzkázal.

Jestli Owen po ukončení kariéry zůstane nablízku fotbalu, nebo se bude například věnovat jeho další vášni dostihovým koním, zatím není jasné. Šéf anglické Fotbalové asociace by však uvítal, kdyby útočník v nějaké roli dál setrval u fotbalu. "Doufám, že jeho zkušenosti nepřijdou nazmar," prohlásil David Bernstein.

Owena vyzdvihl také švédský trenér Sven-Göran Eriksson, který ho v letech 2001 až 2006 vedl v anglické reprezentaci. "Bylo velmi snadné ho trénovat, protože problémy neměl na hřišti ani mimo něj. A když byl v týmu, mohli jste se spolehnout, že byl vždycky pro soupeře nebezpečný," uvedl.

Reklama

Související témata: