Hlavní obsah

Vsetín přišel o body

Martin KézrNovinkyČTK

Úterní extraligové utkání mezi Českými Budějovicemi a Vsetínem (2:4) bylo kontumováno 5:0 ve prospěch Jihočechů. V sestavě Vsetína totiž nastoupil útočník Tomáš Vak, který dostal v zápase předchozího kola s Havířovem trest ve hře a na ledě se proto automaticky neměl objevit.

Foto: ČTK/Alexandra Mlejnková

Vsetín přišel o důležité tři body a propadl se v tabulce.

Článek

"Došlo k porušení soutěžního řádu a jediné možné řešení je kontumace. Hráč prostě nesmí nastoupit k utkání, dokud jeho případ neprojedná disciplinární komise," vysvětlil ředitel extraligy Stanislav Šulc, který o výsledku rozhodl již dnes. Vsetínský forvard má navíc zastavenou činnost a jemu i klubu hrozí další postih. "Disciplinární komise k tomu zaujme stanovisko v nejbližších dnech," dodal šéf extraligy.

Zatímco havířovský obránce Čech v úterý proti Znojmu skutečně nehrál, Vak v 37. kole nastoupil. A nejen to, zapsal se i do statistik utkání, když v 10. minutě poslal Valachy do dvoubrankového vedení. Poslední podobný případ je v análech tuzemské hokejové soutěže již notně zaprášený, před více než deseti lety se totéž stalo Kladnu. Tehdy nastoupil bek Jan Kruliš po třetím vyšším trestu k následnému zápasu, a to odporovalo tehdejším regulím. Následovala kontumace zápasu, Kruliš dostal stop na dvě utkání a kladenský klub pokutu dva tisíce korun. Obdobný trest nyní čeká Vaka i Vsetín.

Vsetín ztratil pozici v play-off

Vsetín po verdiktu spadl z osmé pozice, zajišťující účast v play off, na desáté místo. Jihočechy naopak katapultuje tříbodový zisk z desáté příčky až na sedmou. "Je to potěšitelný pohled na tabulku Určitě bychom raději bychom vyhráli na ledě, ale to se nám nepovedlo, i když jsme po dvě třetiny byli lepší," řekl ke kauze budějovický kouč Jaroslav Liška. Podle jeho mínění jde o selhání lidského faktoru. "To se může stát kdekoliv a toho člověka, kterému to ve Vsetíně uniklo, je mi líto. Je to ale jistě omluvitelné, ani my jsme si toho nevšimli," dodal.

Na Lapači zažívají velké zklamání. Všem je jasné, že chybu už nikdo nevezme zpět, ale vedení k žádným exemplárním trestům pro viníky zatím nesáhlo. Sportovní ředitel klubu Oldřich Štefl sdělil, že za zápis o utkání zodpovídá vedoucí mužstva Petr Andrýsek. "Stalo se něco, co se prostě stát nemůže. Je to chyba vedoucího, ale teď už s tím nic nesvedeme. Asi přehlédl, že jde o trest ve hře," pokrčil bezradně rameny.

Za hrubou technickou chybu Andrýska zřejmě nemine postih, událostí se však bude představenstvo klubu teprve zabývat. Vedoucímu asi nebude ani moc platný fakt, že se na jeho obhajobu vyslovili i hráči. "Nějaký důsledek z toho bezpochyby vyvodíme. Nebudu ale předbíhat," pravil Štefl.

Vedení Valachů se může ještě odvolat k valné hromadě Asociace profesionálních klubů (APK), která bude zasedat 13. února.

Reklama