Hlavní obsah

Mourinhův návrat do Chelsea je téměř jistý, tvrdí v Anglii. A všechny indicie mluví pro

Ondřej CupalSport.cz

Trenérský fenomén posledních let José Mourinho se vrátil na Stamford Bridge, kde na pozvání Brazilců zhlédl pondělní přátelský duel mezi Ruskem a Brazílií (1:1). Podle anglických médií se v Londýně sešel s vlastníkem Chelsea Romanem Abramovičem a oba se domluvili na obnovení spolupráce. Mourinho by podle internetové verze Daily Mailu měl znovu začít trénovat Chelsea od léta.

Foto: Susana Vera, Reuters

Jeden z nejžádanějších trenérů současnosti José Mourinho

Článek

Těžko říct, zda si oba zainteresovaní muži opravdu již plácli. Ale pravdou je, že k tomu vedou všechny indicie.

Tou první je fakt, že Mourinho je Abramovičův černý kůň už od doby, kdy si ho na Stamford Bridge poprvé přivedl. A nic na tom nemění ani fakt, že se oba ošklivě nepohodli v roce 2007, když Mourinho z Chelsea odcházel. Dávná hádka je již údajně dávno zapomenuta a vlastník Blues prý na práci Portugalce pěje ódy kdekoliv, kam přijde.

Díru po Mourinhově odchodu se totiž Abramovič snaží zacelit už pěknou řádku let. Na lavičce Blues se již vystřídala pěkná řádka trenérských odborníků: Grant, Scolari, Hiddink, Ancelotti, Villas-Boas, Di Matteo. A snad s výjimkou Hiddinka nebyl ruský magnát s nikým spokojený.

A to platí i o Rafaelu Benítezovi, současném lodivodu londýnské vratké kocábky, která po loňské výhře v Lize mistrů soutěž se sklopenýma ušima opustila už po základních skupinách a v anglické nejvyšší soutěži ztrácí na vedoucí Manchester United hrozivých 19 bodů. Nemluvě o obrovské neoblíbenosti španělského kouče u fanoušků, které si pohněval jednak svými někdejšími vyjádřeními o Chelsea, ještě za svého působení v Liverpoolu, a také zveřejněním svých záměrů, že vyhodí hrající legendy Terryho a hlavně Lamparda. Takové kroky by si mohl dovolit leda kouč, jehož tým předvádí oslnivé výkony podepřené výraznými výsledkovými úspěchy.

Teplé, teplejší, horké

Abramovičovi by proto přišlo vhod, kdyby se Mourinho na Stamford Bridge vrátil. Proč by ale on sám měl opouštět teplé místo v Realu Madrid, v němž má smlouvu až do roku 2016?

Protože je teplé až moc. Už několik měsíců prosakují na veřejnost zprávy, že v kabině Bílého baletu to pěkně vře. Mourinho nejednou zpražil některého z hráčů do médií ihned po odehraném utkání a to náladě v kabině nepřidá. Hráčům se nelíbí ani arogantní jednání trenéra, jenž o sobě prohlašuje, že je Special One.

„Atmosféra v kabině není zrovna dobrá. Je veřejným tajemstvím, že Mourinho už s hráči vůbec nekomunikuje. Kabina je momentálně rozvrácená. Počkáme si, jak se situace vyvrbí a zda skutečně Mourinho na konci sezóny odejde," prohlásila ve španělské televizi sportovní novinářka Sara Carbonerová, která už nějaký čas randí s brankářem a legendou týmu Ikerem Casillasem. Gólman dokonce pohrozil, že klub opustí v případě, že ho neopustí Mourinho. K němu se přidal i španělský reprezentant Sergio Ramos.

Mourinho se už dlouhou dobu netají tím, že se jeho příští trenérská štace bude odehrávat v Anglii. A zájemců o jeho služby je dost. Spekulovalo se o Manchesteru City, samozřejmě o Chelsea a dokonce i o Manchesteru United. Nejúspěšnější anglický klub posledních let totiž vede již jednasedmdesátiletý Alex Ferguson - Mourinhův přítel. Skotský znalec se nechal slyšet, že by si dovedl představit Mourinha jako svého nástupce.

Mourinho: S Fergusonem budu raději bojovat

„Nemyslím si, že bych měl nahradit Sira Alexe (Fergusona). Vlastně se domnívám, že budeme končit naše kariéry ve stejnou dobu. Jemu bude 90 a mně 70," prohlásil před časem s nadsázkou Mourinho, ale dodal, že by proti Fergusonovi mnohem raději bojoval z lavičky jiného anglického týmu.

O Mourinhově návratu do Chelsea, na které působil v letech 2004 až 2007 se spekuluje téměř nepřetržitě - přímo úměrně tomu, jak se jednomu trenérovi za druhým nedaří vybudovat konkurenceschopný celek. A základ přitom tým z anglického hlavního města má - hráči jako Čech, Hazard, Oscar či Mata patří mezi špičku hrající v Evropě.

Na přetřes tak přišel možný Mourinhův návrat i ve chvíli, kdy Abramovič odvolal Di Mattea a hledal vhodného nástupce. Britské deníky se pak předháněly v tom, co by musel Rus jednomu z nejlepších trenérů současnosti nabídnout. Například plat milión liber, zisk fenomenálního Cristiana Ronalda do kádru a samozřejmě i udělení kompetencí nad veškerými hráčskými transfery k tomu.

Budou tohle lákadla, která ruský oligarcha Portugalci nabídne v létě? Možné to je, Abramovič je totiž unaven neustálým hledáním Mourinhova náhradníka, a když se mu naskýtá příležitost Portugalce přivést zpět, udělá vše, co bude v jeho silách. Koneckonců, Benítez má smlouvu jen do konce této sezóny.

Kde bude trénovat José Mourinho v příští sezóně?
V Realu Madrid
22,6 %
V Chelsea
71,1 %
V jiném týmu
6,3 %
Celkem hlasovalo 8058 čtenářů.

Reklama

Související témata: