Hlavní obsah

Anglie opěvuje Čecha za nejlepší zákrok kariéry. To není možné, nechápal Chicharito

Londýn

Parádním výkonem se blýskl gólman Chelsea Petr Čech v pondělní čtvrtfinálové odvetě FA Cupu proti Manchesteru United, který se stal vedle střelce jediného gólu zápasu Demby Ba jedním z hrdinů Blues na cestě do semifinále. Bravurní výkon českého reprezentanta také náležitě oceňuje anglický tisk.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Brankář Petr Čech předvádí skvělý zákrok proti hlavičce Javiera Hernándeze.

Článek
Fotogalerie

„Vítězství Chelsea nebylo jen dílem senzačního gólu Demby Ba. Petr Čech zaslouží stejné pocty za úžasný zákrok, kterým vytěsnil hlavičku Javiera Hernándeze nad břevno," píše například britský list The Sun o zákroku plzeňského rodáka z 61. minuty proti mexickému forvardovi, jemuž se přezdívá Chicharito.

„Vypadalo to, že Hernándezova hlavička míří nezadržitelně do brány, jenže Čech předvedl senzační reflex při znamenitém zákroku jednou rukou," chválí stejný moment BBC.

„Čechův zákrok ve své virtuozitě hraničil s neskutečnem - jednou rukou, při změně směru těla a z bezprostřední blízkosti. Tohle se musí dostat na nejvyšší příčky jeho už beztak bohaté sbírky. Gól se zdál být naprosto nevyhnutelný," rozplýval se zase The Guardian.

V poslední chvíli vystřelila levá ruka

Jeden z klíčových momentů utkání si pochopitelně považuje i sám brankář. „Můžu říct, že to byl opravdu jeden z nejlepších zákroků kariéry. Věděl jsem, že Hernández čeká na zadní tyči a skočil jsem tam, abych zabral co nejvíc místa. Byl jsem připravený, že balón může letět mimo, a v poslední chvíli jsem stihl nahoru vystřelit levou ruku. Bylo to hodně těžké," popsal na svých stránkách klíčový okamžik Čech.

Extratřídu českého gólmana vzápětí sportovně uznal i sám Chicharito. „Hernández za mnou pak přišel a říkal, že to snad není možný," prozradil český reprezentant.

Stejného střelce vychytal i na konci první půle, kdy mu dalekonosná střela nadělala velké starosti. „Balón ve vzduchu strašně zaplaval. Neuhnul o kousek, ale skoro o metr. Navíc na poslední chvíli, byl to extrém. Nebylo vůbec snadné vykopnout ho nohou pryč, když už jsem ležel na zemi," oddechl si třicetiletý brankář.

Teď na City

Chelsea tak po vítězství 1:0 nad velkým rivalem a postupu do semifinále Anglického poháru má šanci alespoň částečně zachránit nevydařenou sezónu. V semifinále ji ovšem ve Wembley čeká opět těžký soupeř z Manchesteru, tentokrát však konkurenční City.

„Všichni se těšíme, bude to další velký zápas. Nečeká nás nic lehkého, ale kdo chce FA Cup vyhrát, musí stejně porazit všechny. Takže je úplně jedno, jestli máme City teď nebo bychom se s nimi utkali třeba až ve finále," vyhlíží Čech příští duel, který je na programu 14. dubna.

Reklama

Související témata: