Hlavní obsah

Londýnská bitka o Ligu mistrů. Černého Petra vytáhne Chelsea, Arsenal, nebo Tottenham?

Londýn

Tři londýnské kluby a jen dvě místa zaručující vstupenku do příštího ročníku Ligy mistrů. To je nejlákavější menu závěrečných tří kol Premier League. O umístění do čtvrté příčky usilují Chelsea, Arsenal a Tottenham. Tým Petra Čecha má nejlepší výchozí pozici, ale zároveň daleko nejnáročnější los. Na který tým zbude Černý Petr, neboli účast pouze v Evropské lize?

Foto: Alexander Zemlianich, ČTK/AP

Vytáhne si Černého Petra Chelsea s brankářem Petrem Čechem? Nebo Rosického Arsenal? Nebo Tottenham?

Článek

Mistra už Anglie zná. Podvacáté se jím stali fotbalisté Manchesteru United, kteří na rozdíl od loňského ročníku předčili městského rivala City. Citizens však s největší pravděpodobností skončí druzí. Mezi třetí Chelsea a pátým Tottenhamem je rozdíl tří bodů.

Chelsea o víkendu porazila nepříjemné Swansea díky dvěma brankám v závěru první půle. Reprezentační brankář Petr Čech vychytal 13. ligovou nulu v sezóně a jeho spoluhráči na něj budou notně spoléhat i v dalších duelech. Blues mají totiž ze všech tří londýnských rivalů jednoznačně nejnáročnější program.

„Bylo to důležité vítězství, protože body ztratil jak Tottenham, tak Arsenal. Oproti Arsenalu máme navíc zápas k dobru, na Tottenham máme k dobru tři body a to je povzbuzení před těžkým týdnem, který nás teď čeká," prohlásil Čech na svých oficiálních stránkách. A o náročném programu nemluvil jen tak pro nic za nic.

Tým ze Stamford Bridge totiž jako poslední ještě bojuje na dvou frontách, což by mohlo mluvit v jeho neprospěch. Ve čtvrtek se totiž Čech a spol. střetnou v odvetě v semifinále Evropské ligy proti Basileji (první zápas vyhrála Chelsea 2:1). V neděli se ale Blues střetnou s v klidu hrajícím Manchesterem United a pak ve středu příští týden s rivalem z Tottenhamu. V závěrečných dvou kolech Premier League se Benítezovi svěřenci utkají s Aston Villou a Evertonem. A kdo ví, jestli by se podařilo Romanu Abramovičovi přivést Josého Mourinha, kdyby se tým do Champions League nekvalifikoval...

Fergusonovi už nikoho nedám, varuje Wenger

Arsenal, který má odehraný o jeden zápas víc než jeho rivalové, pořádně zamrzela remíza s United. Celý první poločas byli totiž Kanonýři lepším týmem, doplatili ale na hrubku Sagny, kterou potrestal někdejší útočník Gunners van Persie. Ve druhé půli nedokázali domácí tlak přetavit v gól a s United tak dva body ztratili.

„Jsme v pozici, ve které si nemůžeme dovolit ztrácet body. Víme to, ale ostatní týmy jsou na tom stejně. Pokud vyhrajeme všechny naše zápasy, bude to stačit (k postupu do Ligy mistrů). A já jsem přesvědčen, že se to stane," prohlásil pro Daily Telegraph trenér Arsenalu Arséne Wenger.

Francouzský kouč dodnes lituje toho, že Van Persiemu dovolil přestup na Old Trafford. Lodivod Manchesteru United Alex Ferguson si prý v Arsenalu vyhlédl další možné posily. To Wengera rozzuřilo. „O tom nic nevím, ale od nás už nikoho nepodepíše," prohlásil rezolutně kouč českého záložníka Tomáše Rosického.

Wengera i jeho svěřence může těšit, že mají ve zbývajícím programu anglické nejvyšší soutěže papírově nejsnadnější soupeře. Jisté sestupující z Queens Park Rangers a týmy z dolních pater tabulky Wigan a Newcastle.

Bale velkým trumfem Tottenhamu

Ani Tottenham už se kromě Chelsea nestřetne s žádným týmem z horní poloviny tabulky (Southampton, Stoke, Sunderland). Svěřenci Villase-Boase ale v uplynulém kole předvedli, že zápas s na první pohled horším týmem neznamená jistotu tří bodů. Kohouti totiž remizovali na hřišti Wiganu a pořádně si tak zkomplikovali cestu do milionářské soutěže, v níž v ročníku 2010/11 zazářili a jako nováček vypadli až ve čtvrtfinále.

I přes zbytečnou ztrátu bodů je Villas-Boas odhodlaný o Ligu mistrů bojovat. „Naše odolnost je velmi silná a naše ochota vybojovat kvalifikaci (o postup do Ligy mistrů) je obrovská. Takže záleží na tom, kdo a kdy ztratí další body," prohlásil pro Daily Mail portugalský kouč, který bude spoléhat i na formu svého klenotu Garetha Balea, jenž byl vyhlášen hráčskou asociací nejlepším fotbalistou v Anglii a nejlepším mladým hráčem roku zároveň. Podobná věc se naposledy podařila Cristianu Ronaldovi.

Ve hře zůstává ještě varianta, že by na pátou příčku spadl Manchester City. Jde však spíše o teoretickou možnost. Před svěřenci Roberta Manciniho jsou navíc taktéž ještě čtyři zápasy. Černého Petra (a Evropskou ligu k tomu) tak nejspíš získá jeden z londýnských rivalů. O tom, kdo to bude, se nejspíš rozhodne až 19. května, kdy je na programu poslední 38. kolo soutěže.

Zbývající zápasy Chelsea, Arsenalu a Tottenhamu:
Chelseavenku Manchester Utd., doma Tottenham, venku Aston Villa, doma Everton
Arsenalvenku Queens Park, doma Wigan, venku Newcastle
Tottenhamdoma Southampton, venku Chelsea, venku Stoke, doma Sunderland
Který tým schytá Černého Petra, skončí na pátém místě a bude hrát jen Evropskou ligu?
Chelsea
20,3 %
Arsenal
23,3 %
Tottenham
54,1 %
Manchester City
2,3 %
Celkem hlasovalo 4005 čtenářů.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Manchester United F.C. 38 86 : 43 89
2 Manchester City F.C. 38 66 : 34 78
3 Chelsea F.C. 38 75 : 39 75
4 Arsenal F.C. 38 72 : 37 73
5 Tottenham Hotspur F.C. 38 66 : 46 72
6 Everton F.C. 38 55 : 40 63
7 Liverpool F.C. 38 71 : 43 61
8 West Bromwich Albion F.C. 38 53 : 57 49
9 Swansea City A.F.C. 38 47 : 51 46
10 West Ham United F.C. 38 45 : 53 46
11 Norwich City F.C. 38 41 : 58 44
12 Fulham F.C. 38 50 : 60 43
13 Stoke City F.C. 38 34 : 45 42
14 Southampton F.C. 38 49 : 60 41
15 Aston Villa F.C. 38 47 : 69 41
16 Newcastle United F.C. 38 45 : 68 41
17 Sunderland A.F.C. 38 41 : 54 39
18 Wigan Athletics FC 38 47 : 73 36
19 FC Reading 38 43 : 73 28
20 Queens Park Rangers 38 30 : 60 25

Reklama

Související témata: