Hlavní obsah

Kdo usedne do horkého křesla? Fergusona mohou nahradit Mourinho, Moyes nebo Klopp

Už se zdálo, že na lavičce Manchesteru United zůstane navěky. Svérázný manažer Sir Alex Ferguson ale ve středu trochu nečekaně oznámil, že po letošní sezóně u Rudých Ďáblů skončí. Novopečený anglický mistr tak bude hledat nového trenéra, kterého ale nečeká vůbec snadný úkol - navázat na sedmadvacetileté Fergusonovo úspěšné vedení bude hodně těžký oříšek. A kdože to v létě usedne na horké křeslo? Deník The Sun okamžitě vytasil několik jmen: David Moyes, José Mourinho, Jürgen Klopp, Jupp Heynckes, Gary Neville, Laurent Blanc či dokonce Ryan Giggs!

Foto: Tim Hales, ČTK/AP

Manažer Sir Alex Ferguson po sezóně skončí na lavičce Manchesteru United.

Článek

Největším favoritem je údajně David Moyes, současný trenér Evertonu. Padesátiletý manažer bude v létě bez smlouvy a již před časem se nechal slyšet, že o jejím prodloužení bude s vedením liverpoolského celku jednat až po skončení ročníku.

Moyes sice během jedenáctiletého působení nevyhrál s Evertonem žádnou trofej, ale do klubu s relativně nízkým rozpočtem přinesl stabilitu a konzistentnost. Zkušeného trenéra navíc pojí s Alexem Fergusonem přátelské pouto.

Dalším adeptem je údajně i Portugalec José Mourinho. O jeho konci v Realu Madrid už pochybuje jen málokdo, charismatický trenér ale nejspíš upřednostní návrat do Chelsea, kde už v minulosti působil. Mourinho se přitom minulý rok nechal slyšet, že by rád jednou Fergusona nahradil.

Němec Jürgen Klopp stojí za dlouhodobým vzestupem Dortmundu, vedení Manchesteru United navíc upoutal skvělou prací s mladými hráči. Borussia pod vedením Jürgena Kloppa získala dvakrát bundesligový titul, vyhrála Německý pohár i Superpohár a letos postoupila do finále Ligy mistrů. Klopp byl v letech 2011 a 2012 vyhlášen nejlepším německým trenérem.

Po sezóně bude volný i další z trenérských velikánů - Jupp Heynckes, úspěšný kouč mnichovského Bayernu, jehož střídá Pep Guardiola. Anglický tisk také přetřásá jména bývalých hráčů Manchesteru United - Laurenta Blanca, Garyho Nevilla nebo Ole Gunnara Solskjeara. Na seznamu se objevil také Ryan Giggs, který zatím stále nepověsil kopačky na hřebík a dres Rudých ďáblů bude oblékat i v nadcházející sezóně.

Který trenér se stane nástupcem Sira Alexe Fergusona na lavičce Manchesteru United?
David Moyes
45,6 %
José Mourinho
17,5 %
Jürgen Klopp
10,2 %
Jupp Heynckes
7,2 %
Ole Gunnar Solskjear
2,9 %
Gary Neville
1 %
Laurent Blanc
1 %
Ryan Giggs
10,1 %
Někdo jiný
4,5 %
Celkem hlasovalo 8080 čtenářů.

Reklama

Související témata: