Hlavní obsah

OBRAZEM: Odchází legenda, hvězda anglického fotbalu. Ferguson sklidil chválu a uznání

Manchester

Dlouhých sedmadvacet let ve funkci trenéra Manchesteru United a více než čtvrt století spojených s Old Trafford. Třináct anglických titulů, dvě vítězství v Lize mistrů, Interkontinentální pohár, prvenství na MS klubů nebo řada triumfů v anglických pohárech - to je výčet největších úspěchů Sira Alexe Fergusona. Jednasedmdesátiletý manažer po sezóně končí a ze světa fotbalu se mu dostává nespočet gratulací, slov chvály a uznání, mnozí o něm také mluví jako o žijící legendě anglického fotbalu.

Foto: Darren Staples, Reuters

Sir Alex Ferguson s trofejí pro nejlepšího manažera sezóny.

Článek
Fotogalerie

„Díky za všechno, šéfe," napsal na sociální síti Twitter jeden z nejlepších fotbalistů současnosti Cristiano Ronaldo, kterého Ferguson vedl v letech 2003 až 2009. „Manchester United si bez Fergusona nedokážu představit. Je to pro mě velké překvapení, nečekal jsem to," doplnil ho bývalý anglický reprezentant Michael Owen.

Ani další bývalí hráči Rudých ďáblů neskrývají překvapení z Fergusonova svérázného rozhodnutí. „Šokoval celý fotbalový svět. Manchester dostal na úroveň, kde se klub v současné době nachází. Bude těžké si zvyknout na Manchester bez něj," říká útočník Dwight Yorke, vítěz Ligy mistrů z roku 1999.

„Sir Alex je jeden z nejlepších trenérů historie. Po šestadvaceti úspěšných letech si od nás všech zaslouží poklonu," přidal kapitán městského rivala Manchesteru City Vincent Kompany. „Jeho výsledky z něj dělají legendu anglického fotbalu," uvedl prezident FIFA Sepp Blatter. „Nečekaná zpráva, která znamená konec jedné velké éry. Nikdo nebude schopen vyrovnat se jeho úspěchům, oddanosti a nadšení pro hru. Je to smutná zpráva pro anglický fotbal. Osobně Alexovi přeji šťastný odchod do důchodu," prohlásil současný kouč anglické reprezentace Roy Hodgson.

„Je to obrovský šok. Před dvěma týdny přece mluvil o tom, že bude trénovat ještě dva roky. Myslím, že takového trenéra, jako byl on, už nezažijeme," prohlásil další bývalý hráč manchesterského celku Paul Ince s tím, že během působení v United se o něj Ferguson staral jako o syna. „Jeho životopis je naprosto unikátní. Zejména proto, že ve fotbale jde především o výsledky, kluby proto radši volí rychlá řešení než dlouhodobé projekty," přidal šéf UEFA Michel Platini. "Doufám, že i nadále bude s námi spolupracovat a předávat bohaté zkušenosti další generaci trenérů," dodal.

Který trenér se stane nástupcem Sira Alexe Fergusona na lavičce Manchesteru United?
David Moyes
45,6 %
José Mourinho
17,5 %
Jürgen Klopp
10,2 %
Jupp Heynckes
7,2 %
Ole Gunnar Solskjear
2,9 %
Gary Neville
1 %
Laurent Blanc
1 %
Ryan Giggs
10,1 %
Někdo jiný
4,5 %
Celkem hlasovalo 8080 čtenářů.

Reklama

Související témata: