Hlavní obsah

Ruský miliardář Rybovlev láká vyhozeného Manciniho do Monaka

Manchester/Praha

Po vyhazovu sice dostane od Manchesteru City pohádkové odstupné 29 miliónů liber, ale italský kouč Roberto Mancini bez práce zůstat nemíní. Hned pár hodin poté, co ho arabští majitelé propustili, se s nabídkou ozvalo Monako, které se vrátilo do nejvyšší francouzské soutěže a jehož ruský majitel Rybovlev z něho chce promptně učinit klub evropského formátu. Navíc se začalo vehementně spekulovat i o tom, že by italský trenér mohl vystřídat v Paris Saint Germain Carla Ancelottiho, který dává opakovaně na vědomí, že ani po zisku titulu u Seiny zůstat nemíní.

Foto: Darren Staples, Reuters

Trenér Roberto Mancini na lavičce City skončil, okamžitě se ale ozvalo Monako.

Článek

Dalo se očekávat, že šejk Mansúr vlastnící Manchester City ztratí po finále FA Cupu trpělivost. Nevyhrát nad Wiganem, to byla pro něho i pro Citizens potupa. Zvláště, když Mancini s jeho týmem neobhájil mistrovský titul, z Ligy mistrů vypadl hned v základní skupině a na Community Shield také nedosáhl.

Vyhazov přesně rok po zisku titulu

Skončit sezónu bez trofeje, to prostě arabský majitel nevydýchal. Po loňském zisku mistrovského titulu, na který čekali Citizens dlouhých 44 let, sice prodloužil s Mancinim smlouvu o dalších pět let a zvedl mu plat na sedm miliónů liber ročně, po roce mu však dal padáka. A na den přesně, neboť 13. květen 2012 se stal pro fanoušky Manchesteru City nezapomenutelným datem.

Manciniho éra v Manchesteru City
44 let - Přesně tolik let trvalo, než Manchester City získal pod Manciniho vedením znovu mistrovský titul.
35 let - Takovou dobu si museli Citizens počkat na vítěznou trofej. Předloni ji Mancini získal výhrou ve finále FA Cupu.
285 miliónů liber - Tolik utratili majitelé klubu za sedmnáct hráčů, kteří v Manciniho éře přišli. Průměr činí 16,8 miliónu na jednoho fotbalistu, přičemž Sergio Agüero stál 38 miliónů liber.
7 miliónů liber - Takový byl plat, který Mancini v klubu pobíral.
273 bodů - Tolik bodů Citizens pod vedením Manciniho v Premier League získali z 399 možných.
347 gólů - Tolik branek mužstvo nastřílelo v lize za dobu Manciniho působení. Průměr na zápas činí 1,82 branky.
6:1 - To bylo nejslavnější vítězství Manciniho éry, neboť Manchester City takovým poměrem vyhrál derby na hřišti Old Trafford nad domácím Manchesterem United.

Mancinimu nepomohlo, že během působení v klubu získal tři trofeje - Premier League, FA Cup a Community Shield.  A ani fakt, že je čtvrtým nejúspěšnějším trenérem co se týče procentuální úspěšnosti v lize.

Z 399 možných bodů jich získal s Citizens 273, což představuje 61,7 procentní úspěšnost. Pouze José Mourinho (70,9%), Alex Ferguson (65,3%) a Carlo Ancelotti (63,2%) jsou na tom lépe než on.

„Šejk Mansúr je mu vděčný za práci, kterou v klubu za tři a půl roku odvedl. Bude mít náš trvalý respekt," pravil po oznámení Manciniho vyhazovu předseda Manchesteru City Chaldún Mubarak.

Mancinimu pochopitelně zlomilo vaz, že letos nezískal ani jednu trofej, ublížilo mu však i to, že kritizoval klubové vedení poté, co se začaly šířit zprávy o tom, že Chaldún Mubarak jedná s chilským koučem španělské Málagy Manuelem Pellegrinim. Nebylo mu po chuti, že nereagovalo a zvěsti nedementovalo.

Na Pellegriniho prý myslí i Barcelona

Teď dostaly námluvy Manchesteru City s Pellegrinim, který dovedl Málagu až do čtvrtfinále Ligy mistrů a teprve ve druhém duelu vypadl v nastaveném čase hodně nešťastně s Dortmundem, reálné kontury.

Odstupné požadované španělským klubem za Pellegriniho ve výši 3,5 miliónu liber nedělá majitelům Citizens problém, komplikace by mohl způsobit údajný zájem Barcelony.  V zákulisí se totiž spekuluje, že Tito Villanova léčící se po operaci rakoviny by se v nové sezóně nemusel na lavičce katalánského klubu objevit a právě Pellegrini by ho mohl nahradit.

Ruský miliardář z Monaka se ozval okamžitě

Ani Mancini ale nebude mít určitě o nabídky nouze. Hned po vyhazovu se ozval ruský majitel Monaka, jež se vrací do francouzské ligy. A protože Monako je oproti ostatním francouzským klubům zvýhodněno tím, že nemusí platit daně, pojal miliardář Dmitrij Rybovlev patřící mezi stovku nejbohatších lidí světa plán, že do něho napumpuje 200 miliónů eur a vytvoří z Monaka mužstvo evropského formátu, jež bude ve Francii konkurovat pařížskému Saint Germain a na starém kontinentu se stane velkoklubem. Peníze, které vydělal jako majitel největší ruské společnosti vyrábějící průmyslová hnojiva, na to má.

První jednání proběhlo v Monte Carlu už loni, kdy byl Mancini v Manchesteru poprvé v ohrožení, nyní došlo jen k obnovení námluv.

Reklama

Související témata: