Hlavní obsah

Zalapal jsem po dechu, když nám to oznámil, líčil van Persie Fergusonovo loučení

Praha/Manchester

Po uplynulé sezóně 2012/13 skončila s trénováním jedna z největších postav světového fotbalu, sir Alex Ferguson. Že odchází opravdová legenda, si uvědomovala celá kabina Manchesteru United, kde skotský trenér strávil téměř třicet let. Atmosféru v šatně popisoval útočník Robin van Persie „Všech se to dotklo," prozradil.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Loučení trenéra Manchesteru United Alexe Fergusona.

Článek

Manchesterský hráč Robin van Persie sdělil, že legenda United se s oznámením svého odchodu dlouho nerozpakovala. „Sir Alex přišel do šatny a řekl, že končí," prozradil fotbalista.

„Zalapal jsem po dechu a zavrtěl hlavou. Hlavou mi projelo ‚opravdu řekl to, co jsem slyšel'?," líčil van Persie své bezprostřední pocity. „V šatně rázem nastalo hrobové ticho, všech se to dotklo," pokračoval.

Sir Alex přišel do United v roce 1986. Tehdy střídal Rona Atkinsona. Předtím trénoval ve Skotsku East Stirlingshire, St. Mirren a Aberdeen. Na lavičce Manchesteru strávil celkem 26 let. V roce 1999 byl za své zásluhy povýšen do šlechtického stavu. S klubem vyhrál dvakrát Ligu mistrů, dvakrát byl druhý a třináctkrát ovládl domácí anglickou ligu. Naposledy v právě skončeném ročníku.

Van Persie: Byl to historický moment

Podle slov nizozemského forvarda si všichni hráči uvědomovali, jak významnou postavou Ferguson byl.

„Když trenér oznámil svůj odchod, měl dlouhou řeč k týmu. Podle mě byla opravdu mimořádná a vnímám jako privilegium, že jsem mohl být u toho, když ji pronášel," přiznal van Persie. „Byl to historický moment, i tak jsem ale nebyl moc šťastný z toho, co slyším," smutnil střelec.

Ferguson se s domácími fanoušky rozloučil v utkání proti Swansea, které jeho tým ovládl poměrem 2:1. Úplně poslední zápas odtrénoval na hřišti West Bromwiche, kde United po divokém zápase remizovali 5:5.

Jeho poslední pokyn k hráčům byl prozaický. „Už nejsem váš Boss. Už mi nikdy neříkejte šéfe," řekl svým svěřencům jednasedmdesátiletý, dnes už bývalý trenér.

Reklama

Související témata: