Hlavní obsah

Kalas spěchá za Mourinhem do Chelsea. Jsem zvědavý, co o mně ví...

dos, zpSport.cz

Konkurence je na Stamford Bridge obrovská, ale své naděje se nevzdává. Český fotbalový reprezentant Tomáš Kalas (20) uzavřel dvouleté hostování ve Vitesse Arnhem a vrací se do londýnské Chelsea, jejímž kmenovým hráčem je od léta 2010. Blues se nyní ujímá populární kouč José Mourinho a olomoucký odchovanec je zvědavý, zda mu Special One dá šanci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Tomáš Kalas během prvního tréninku před kvalifikačním zápasem s Itálií.

Článek

Jednu chvíli se zdálo, že ambiciózní Arnhem v čele s exsparťanským kanonýrem Bionym Wilfriedem by mohl zaútočit dokonce na nizozemský titul mistra. Závěr sezóny už Vitesse tolik nevyšel, ale konečným čtvrtým místem si zajistil aspoň postup do Evropské ligy.

„Role favorita nás svazovala. V minitabulce předních týmů jsme nejlepší. Jenže Ajax, Eindhoven a Feyenoord prostě byly lepší v tom, že získaly více bodů než my s níže postavenými týmy. My brali bohatým a rozdávali chudým. Měli jsme přece jen mladý tým. Scházely nám zkušenosti, abychom unesli tlak zápasů, kdy musíme vyhrát," líčí český stoper Tomáš Kalas.

Dvou sezón strávených na hostování v Nizozemsku rozhodně nelituje. „Splnilo to účel, dvakrát jsme postoupili do Evropské ligy. Hrál jsem stabilně, což mě posunulo v kariéře dál."

Prvního července začíná příprava

V Chelsea zatím Kalas hrál jen za rezervní tým. Teď ho čeká nová výzva. „Vracím se do Anglie, prvního července v Chelsea oficiálně začínáme," těší se.

Velké iluze si ovšem na druhou stranu nedělá. Vrací se do obrovské konkurence, také mnohem zkušenější hráči než Kalas se budou rvát o přízeň staronového kouče José Mourinha.

„Pro mě je to úplně nový trenér, pro Chelsea ne... Jsem zvědavý, co o mně ví. Nějaké zprávy určitě mít bude. O Mourinhovi se ví, že dává šanci mladým. Všechny si ale nechat nemůže. Uvidíme, jaká bude v létě situace."

Další hostování v Anglii či Německu?

Chelsea dala najevo, že před novou sezónou hodlá nakupovat další hvězdy. Nezdá se tedy moc pravděpodobné, že by se místo v základní sestavě právě teď našlo i pro mladého českého reprezentanta.

Právě Mourinho rozhodne, zda Kalas zůstane, nebo půjde na další hostování.

„Loni jsem také začal přípravu v Chelsea, pak mě poslali zpátky do Arnhemu. Letos možná usoudí, že už mi to nebude v rozvoji pomáhat jako doposud. Třeba se zvolí nějaký slabší klub v Anglii nebo v Německu. Rozhodnout by se mělo do půlky července, kdy Chelsea pojede na soustředění. Jestli pojedu s ní, nebo půjdu jinam," má Kalas jasno.

„Zůstat v Chelsea pod Mourinhem, to bych se každopádně nezlobil," říká s úsměvem.

Reklama

Související témata: