Hlavní obsah

Reprezentaci zdržela rotterdamská mlha

ROTTERDAM

Čeští fotbalisté už jsou v Rotterdamu. Do Nizozemska sice doletěli kvůli mlze s bezmála hodinovým zpožděním, ale před sobotní kvalifikační bitvou s domácí reprezentací tato maličkost nemohla nikoho rozhodit.

Foto: ČTK

Budou se v sobotu čeští fotbalisté radovat jako po přátelském utkání s Francií?

Článek

Na letišti vítaly české reprezentanty dvě desítky televizních štábů a novinářů, kteří se vrhli na hráče už na letištní ploše. Svěřenci trenéra Brücknera ihned odjeli do Parkhotelu Bilderberg na kraji Rotterdamu.

V podvečer jim kouč naordinoval trénink na trávníku druhého rotterdamského klubu Excelsior, ovšem bez přítomnosti sdělovacích prostředků. Dnes mají od 19 hodin oficiální trénink na stadiónu de Kuijp, kde se v sobotu hraje.

Trenér Karel Brückner je s dosavadním průběhem přípravy spokojený. "Zatížení hráčů je rozdílné, ale určitý druh kompenzace je patrný." Český kouč se nezabývá otázkou, že Nizozemci se sešli až ve středu, protože ještě v úterý někteří hráli v Anglii.

"To je jejich věc. My také nemůžeme vlastně počítat pondělí, protože to je takový roztahaný den, kdy přijíždějí hráči, kteří ještě v neděli nastupovali. Začínáme vlastně až v úterý," dodal.

Neútočí bezhlavě

Kouč českého týmu si je dobře vědom ofenzívní síly domácích. "Není však bezhlavá. Hrají prakticky stejným stylem a není podstatné, kdo právě nastoupí. Určitě jim ale bude scházet Cocu, který patří k tvůrcům hry. Na hrotu operuje sice jen van Nistelrooij a za ním Kluivert, ale krajní obránci jsou vlastně křídly a dopředu se tlačí i záložníci, zejména Seedorf s Davidsem," rozebral Brückner hru soupeře.

Rozhodně odmítl, že by nizozemská obrana byla výrazně slabým článkem mužstva. "Přesto, že jsou prakticky všichni ofenzívně ladění, dostávají velmi málo gólů. Obranu výborně organizuje Frank de Boer, který navíc umí založit i útočné akce."

"Hrají hlavně kombinačně po zemi, dokonale těží i z odražených míčů. Je toho hodně, co musíme umět v jejich hře přečíst a uhlídat, ale není možné měnit kvůli jednomu soupeři herní systém. Byl by to nesmysl a není to ani třeba," dodal Brückner.

Bolf už zapomněl

René Bolf se vypracoval v perfektní pilíř české reprezentační obrany. V souvislosti s Nizozemci musel však nejednou vyslechnout dotaz, zda ho nesvazují vzpomínky na jeho vstup do Ligy mistrů v Barceloně, kde jej vyškolili právě Nizozemci Reiziger a Kluivert, kteří jsou oba v nominaci i nyní.

"Kdybych to neslyšel od novinářů, už bych o tom nevěděl. Dávno jsem na to zapomněl. Nemá smysl se tím zabývat po tolika letech. Obranná fáze není jen záležitostí čtveřice vzadu. Nás budou nejvíc zajímat hrotoví hráči van Nistelrooij a Kluivert. Bránit musí i naši útočníci," konstatoval Bolf.

Kvalitu nizozemských útočníků respektuje, ale rozhodně se nebojí. "Jsou výborní, technicky perfektně vybavení, dokáží si dokonale vybrat místo v šestnáctce a bleskově udeří. Nebezpeční jsou všichni, ale my víme, že se nesmíme nechat zatlačit do defenzívy, to by bylo moc zlé," nabídl svůj pohled na soupeře ostravský obránce.

Pokazit jim oslavy

Až neskutečně sebevědomí jsou domácí fotbalisté. "Střetávají se dva favorité skupiny. Kdo v sobotu vyhraje, bude mít blíž k postupu. To je jasné. Máme silné mužstvo, které to dokáže," slibuje kouč nizozemského celku Dick Advocaat.

"Tato generace si velmi dobře uvědomuje, že šampionát v Portugalsku bude pro mnohé členy týmu zřejmě poslední možností dosáhnout úspěchu v reprezentaci a oni po něm moc touží. Sílu českého týmu respektujeme, ve Francii se nevyhrává náhodou, ale doma musíme zvítězit," dodal trenér domácích.

"Pravdou je, že Nizozemci mají kvalifikaci dobře rozehranou. Tři body z Vídně mají váhu a doma je musí potvrdit. Sobotní výsledek ještě nerozhodne o postupujícím, ale hodně napoví. Oni mají obrovské sebevědomí a nebylo by špatné jim ho trochu pocuchat."

"Navíc Kluviert by rád vytvořil nový střelecký rekord reprezentace, k čemuž potřebuje dva góly a Frank de Boer oslaví stý zápas v národním dresu. Nejsem škodolibý, ale bylo by fajn jim tyhle oslavy trochu pokazit," říkala opora Ajaxu Tomáš Galásek.

Bilanci máme lepší

Reprezentace České republiky má s Nizozemci o gól lepší vzájemnou bilanci. Od roku 1993 se oba týmy utkaly čtyřikrát, z toho třikrát v Nizozemsku.

V Rotterdamu skončil v roce 1994 kvalifikační duel na ME 1996 bez branek, odvetu v Praze o půl roku později český tým vyhrál 3:1. Bez vítěze (1:1) se hrálo i přípravné listopadové utkání v Eindhovenu v roce 1999. Ve skupině na ME 2000 v Amsterdamu český celek prohrál 0:1 po přísné Collinově penaltě.

"To je minulost. Může nás to těšit, ale nic víc. Mají skvělý tým a je úplně jedno, kdo zrovna hraje. Nemůžeme čekat, že se dostaneme do mnoha šancí, o to víc je třeba i tu sebemenší proměnit," konstatoval Karel Poborský, služebně nejstarší z českých reprezentantů, kterého čeká 84. zápas a hrál už ve zmiňovaném duelu v kvalifikaci na ME 1996 v Rotterdamu.

Reklama

Související témata: