Hlavní obsah

Dojednáno! Bývalý sparťan Bony Wilfried se upsal Swansea

Londýn

Někdejší fotbalový útočník pražské Sparty Bony Wilfried bude v příští sezóně nastupovat v anglické Premier League. Čtyřiadvacetiletý reprezentant Pobřeží slonoviny přestoupil z nizozemského týmu Vitesse Arnhem do Swansea, kde se domluvil na podmínkách čtyřleté smlouvy. ČTK o tom informoval hráčův český agent Dalibor Lacina.

Foto: vitesse.nl

Bony Wilfried přestupuje z Arnhemu do Swansea.

Článek

"Jsme rádi, že po Spartě a Arnhemu udělal Bony další krok v kariéře a přestupem do Premier League si splnil sen. Pro Bonyho je Swansea velká výzva, těší se na spolupráci s trenérem Laudrupem," řekl Lacina.

Podle britských médií zaplatí tým z Premier League za Wilfrieda mezi deseti až třinácti milióny liber, čímž z něj udělal nejdražšího hráče v klubové historii. Dosavadním maximem bylo 5,5 miliónu liber, které Swansea zaplatila Valencii za Pabla Hernándeze. Na přestupu bude participovat i pražská Sparta, která má podle spekulací vyinkasovat dvacet procent z přestupové částky.

Čtyřiadvacetiletý Bony byl v uplynulém ročníku nejlepším střelcem nizozemské ligy, když v 30 zápasech za Arnhem dal 31 branek. To byl pro něj signál, že je čas posunout se v kariéře o další stupeň výše, a právě anglická liga pro něj byla hlavním cílem.

Zájem Swansea byl nejkonkrétnější

"Německo nebo Francie by také nebyly špatné možnosti. Ale já bych rád do Anglie. Odejít ze Sparty do Arnhemu byl jeden krok nahoru, teď chci udělat další a posunout se ještě dál," řekl Bony v květnu v rozhovoru pro ČTK. O Bonyho se údajně zajímaly také West Ham, Chelsea či ruská Machačkala, nejkonkrétnější byl ale zájem Swansea.

Bony odehrál v české nejvyšší soutěži za Spartu 59 zápasů a vstřelil v nich 22 branek. Zaujal mimo jiné i tím, že se naučil česky. Celkově patří mezi nejlépe hodnocené cizince, kteří se v české lize objevili. Zároveň je druhým nejdražším zahraničním hráčem, který v Gambrinus lize působil. Dražší už byl jen bývalý teplický útočník Edin Džeko, za kterého Manchester City zaplatil Wolfsburgu zhruba 800 miliónů korun.

Reklama

Související témata: