Hlavní obsah

Mourinho: Čech je nejlepší brankář na světě, do kádru počítám i s Kalasem

Londýn

Před dnešním odletem týmu na turné do Asie promluvil trenér Chelsea José Mourinho pro klubový web o posilách a možných změnách v kádru. Je rád, že se Blues podařilo dotáhnout příchod zkušeného gólmana Marka Schwarzera. I když je mu jasné, že australský brankář přišel, aby kryl záda Petru Čechovi, ne, aby ho ohrožoval. Zároveň potvrdil, že v kádru pro příští sezónu počítá se stoperem Tomášem Kalasem.

Foto: Facebook

José Mourinho (vpravo) na tréninku fotbalistů Chelsea před novou sezónou.

Článek

„Schwarzer je přesně to, co jsme potřebovali. U gólmanů neříkám takhle na začátku přípravy, že ten bude jednička, tenhle dvojka a ten další trojka. Ale Petr Čech je prostě Petr Čech. On je s úctou ke všem ostatním nejlepší na světě a Mark ví, že přichází hlavně k tomu, aby byl důležitým členem kádru," nepřímo potvrdil, že čtyřicetiletý Schwarzer bude spolehlivou dvojkou.

Na téhle pozici vystřídá Rosse Turnbulla, který po sezóně Chelsea opustil. „Získali jsme v něm obrovskou zkušenost. Máme gólmana, který za posledních deset let odchytal v Premier League spoustu zápasů," přiznal Mourinho.

V rozhovoru pro klubový web potvrdil, že do kádru pro příští sezónu napevno počítá s trojicí Tomáš Kalas, Romelu Lukaku a Kevin De Bruyne, kteří hostovali v Arnhemu, West Bromwichi, resp. Brémách. „Jsou to výborní hráči s velmi dobrou cenou na trhu. A my je máme v podstatě jako nové posily zadarmo po investicích, které klub udělal v dřívějším období," řekl portugalský kouč, který se do Chelsea vrátil téměř po šesti letech.

„Tihle hráči se na hostováních vyvíjeli a teď přišla pravá chvíle povolat je zpátky. Jsou pořád ještě velmi mladí, ale každým rokem půjdou nahoru. Teď už jsou však dávno na takové úrovni, aby patřili do tohoto týmu," uvedl Mourinho.

S posilami je Mourinho spokojen

Těší ho, že v mužstvu má hodně mladých tváří. „Současný věkový průměr je 26,3 roku. A sem patří i čtyřicetiletý Schwarzer nebo hráči přes třicet jako JT (Terry), Čech a Lampard. Kdybychom do průměru tyhle starší kluky nepočítali, tak jsme skoro tým do 21 let," řekl s úsměvem. „Je skvělé mít tak mladé, ale už tak kvalitní hráče, kteří mají to nejlepší ještě před sebou."

S novými posilami je hodně spokojen, všeobecně se však předpokládá, že ještě někdo nový přijde. „Andre Schürrle je pořád hodně mladý, ale už hrál za německou reprezentaci, Ligu mistrů a má za sebou tři sezóny v Leverkusenu. Takže je absolutně připraven na Chelsea a jeho příchod přináší do našeho útoku více možností. Bude pro nás velmi důležitý," řekl na adresu německého útočníka. Spolu s ním jsou v klubu z útočníků ještě Torres, Lukaku a Ba.

Nizozemský záložník Marco van Ginkel, který přišel před pár dny z Arnhemu, je podle Mourinha velkým příslibem. „Ještě není úplně jako Schürrle, ale už je to téměř hotový hráč. Má obrovský potenciál. Potřebuje hrát a můžu říct, že bude. Fyzicky je neskutečný, to je prostě atlet. Po technické a taktické stránce je to ještě kluk, který se musí učit. Sledovali jsme ho dlouhou dobu a spolu se skauty jsme dospěli ke společnému rozhodnutí přivést ho sem," dodal Mourinho.

Reklama

Související témata: