Hlavní obsah

Výhra a čisté konto, nemohl jsem si přát víc, radoval se Štěch po debutu v druhé anglické lize

Yeovil

Všechna přání se vyplnila fotbalovému brankáři Marku Štěchovi během jeho sobotní premiéry ve druhé anglické lize. Štěch nemohl chtít víc než překvapivou výhru svého týmu na hřišti Millwallu a navíc své vychytané čisté konto. Třiadvacetiletý gólman byl z takového startu do sezóny nadšený. Dobře ale také ví, že jeho Yeovil, který v anglické Championship startuje poprvé v historii, nejtěžší chvíle teprve čekají.

Foto: internet

Brankář Marek Štěch ještě v dresu West Hamu.

Článek

První úspěch je ale pro Štěcha a spol. velkým povzbuzením. "Nemohli jsme ligu začít lepším způsobem. Jsme dost odepisovaný tým, sázkové kanceláře nás většinou pasují na jasné sestupující, takže jsme v sobotu všechny dost zaskočili. A vyhrát navíc venku, to je další paráda," radoval se Štěch v dnešním rozhovoru s ČTK.

Rychle prý poznal, že druhá anglická liga je "jiná káva" než třetí nejvyšší soutěž, z níž Yeovil postoupil v minulé sezóně. "Absolutně se to nedá porovnávat. Stadióny, zázemí, zájem diváků a médií. Druhá liga je mnohem výš a pro náš klub neskutečný zážitek v ní vůbec být. I proto nechceme se jen zúčastnit a za rok padat zase dolů," přál si Štěch.

Duel v Millwallu byl zážitkem i pro něj. Také kvůli tomu, že domácí klub se opírá o proslulé tvrdé fanouškovské jádro. Štěch však prý během utkání žádnou negativní zkušenost s domácími rowdies neprodělal. "Naopak, mám z toho ty nejlepší dojmy. Fandové Millwallu jsou sice blázni, ale v sobotu bylo z jejich strany všechno absolutně fér. Udělali fantastickou atmosféru, už dlouho před zápasem jsme je slyšeli a byl to hukot," vyprávěl Štěch, který si v Yeovilu plní sen o tom, že se v Anglii stane uznávaným brankářem.

Ušili si na sebe bič

Během čtyř let ve West Hamu United, kam Štěch zamířil v šestnácti letech ze Sparty, se pořádné šance nedočkal, v Yeovilu si naopak váží pozice, jakou si za rok vybudoval. Štěchovi vyšel i zápas v Millwallu, nejvíc se blýskl v první půli, kdy chytil samostatný únik domácího hráče.

"Naštěstí mě trefil do nohy. Jinak jsem toho až tolik řešit nemusel. Byli jsme výborně připravení a většinu času lepší. To asi nikdo nečekal. A moje nula je velký bonus navíc. Dobře vím, že se v letošní sezóně můžu zase o něco víc zviditelnit, a když to takhle půjde dál, nebudu proti," uvedl Štěch.

Druhá nejvyšší soutěž i pro něj osobně je velkou školou. A Štěch se nemůže dočkat soubojů s týmy, které mají velkou zkušenost s Premier League. Už v dalším kole Yeovil vyzve Birmingham, pro Štěcha prý budou výzvou i duely proti Wiganu, Boltonu, Queens Park Rangers nebo Middlesbrough.

"Je fakt, že tou první výhrou jsme si na sebe asi ušili bič. Každý se na nás začne připravovat víc, soupeři nás nebudou brát na lehkou váhu. To nejtěžší nás teprve čeká, jeden povedený zápas nic neřeší," řekl odchovanec pražské Sparty.

Reklama

Související témata: