Hlavní obsah

Fotbalový útočník Vydra bude rok hostovat ve West Bromwichi

Útočník Matěj Vydra stráví nadcházející sezónu ve West Bromwichi. Anglický klub dnes potvrdil, že získal českého fotbalového reprezentanta na roční hostování z italského Udine. Debut v Premier League si Vydra může odbýt v sobotním utkání proti Southamptonu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Matěj Vydra během srazu reprezentace.

Článek

Podle zákulisních informací West Bromwich za Vydrovo hostování, v němž není zahrnuta opce na možný přestup, zaplatí téměř dva milióny liber (asi 60 miliónů korun).

Vydra si v minulé sezóně v Anglii udělal jméno při angažmá ve Watfordu, kde nastřílel 22 branek a byl vyhlášen nejlepším hráčem druhé anglické ligy. I když s týmem neuspěl ve finále play off, Premier League si nakonec stejně zahraje za West Bromwich, který v uplynulém ročníku skončil osmý.

"Pro Matěje je Premier League splněný sen. V jeho kariéře to je další krok nahoru, ale já nepochybuju, že i takovou výzvu zvládne. Ale teď je předčasné spekulovat o tom, jestli po sezóně může Matějova spolupráce s West Bromem pokračovat," řekl Vydrův agent Ondřej Chovanec.

Vyzkouší si spolupráci s Anelkou

Udine, které narazí na Liberec ve 4. předkole Evropské ligy, Vydru nechalo odejít i proto, že na jeho soupisce je přetlak ofenzivních hráčů. Ve West Bromwichi si bývalý hráč Jihlavy a Ostravy vyzkouší spolupráci například s věhlasným francouzským útočníkem Nicolasem Anelkou, další letní akvizicí, kterou si do týmu vyžádal kouč Steve Clarke.

Právě on sehrál důležitou roli i v příchodu Vydry. "Měl velmi dobrou minulou sezónu a věříme, že góly dokáže dávat i na vyšší úrovni. Snad to u nás dokáže. Velmi pečlivě jsme ho sledovali už v minulé sezóně. Máme na něj výborné reference i z Watfordu jako na hráče i člověka," uvedl Clarke, který se ze společného angažmá v Chelsea zná s koučem Watfordu Gianfrankem Zolou. Právě pod jeho vedením chotěbořský rodák Vydra udělal velký výkonnostní posun. "Matěj nepochybně zvýší konkurenci v našem útoku a doplní tři zkušenější hráče," dodal Clarke, který kromě Anelky může využít ještě Markuse Rosenberga a Shana Loana.

Byla to prý optimální volba

Podle Chovance je angažmá ve West Bromwichi pro Vydru optimální volbou. Byť o talentovaného střelce stálo víc anglických klubů a na poslední chvíle se prý mezi zájemce připojil i Newcastle. "Důležité je, že West Brom i kouč Clarke Matěje opravdu chtěli. Zájem projevovali dlouho, v létě čekali pět týdnů a do poslední chvíle před startem ligy na to, aby ho získali. To mluví za všechno," řekl Chovanec.

Mírnou komplikací pro Vydru, který se dnes s reprezentací vydal k přípravnému utkání do Maďarska, je skutečnost, že do West Bromwiche přichází těsně před startem nového ročníku Premier League. Přichází do nového prostředí ve chvíli, kdy s týmem nesehrál jediný přípravný zápas a neabsolvoval ani trénink. Vydra se s novými spoluhráči seznámí až ve čtvrtek po návratu z Budapešti. "Optimální situace to není, ale není důvod se bát, že by už brzy nedostal šanci. Pak bude na Matějovi, jak se jí chytí," uvedl Chovanec.

Vydra je pátým českým hráčem, který si letos může zahrát v prestižní Premier League. Reprezentační kapitán Tomáš Rosický hájí barvy Arsenalu, brankář Petr Čech s momentálně zraněným obráncem Tomášem Kalasem jsou v Chelsea a obránce Ondřej Čelůstka v minulých dnech přišel na hostování do Sunderlandu.

Reklama

Související témata: