Hlavní obsah

Vydrův přesun do Anglie posvětil slavný Zola: V Itálii by moje cena klesala, proto mě pustili

Praha

Slavný bývalý kanonýr Gianfranco Zola posvětil přesun českého fotbalového snajpra Matěje Vydry do anglického West Bromwiche Albion. Jednadvacetiletý rodák z Chotěboři během minulé sezóny v druholigovém anglickém Watfordu oslnil 22 góly, ale v létě se musel vrátit do Udine. Je rád, že z Itálie mohl odejít do vysněné soutěže.

Matěj Vydra podepisuje smlouvu ve WBA

 
Článek

Vaše roční hostování v týmu W.B.A. posledním podpisem v pondělí dopoledne posvětilo i Udine, tudíž se můžete těšit na Premier league. Jaké jsou první dojmy?

Anglická liga byl můj sen už v dětství. Moc jsem si přál jít do Premier league. Líbí se mi země i tamní fotbal. Těší mě, že se kluby domluvily.

Vyjednávání trvalo pět týdnů. Tížila vás nervozita, že budete nucen zůstat v Itálii?

Před startem přípravy jsem měl schůzku s prezidentem Udine, který mi dal slovo, že jestli chci odejít, tak mi bránit nebude. Jsem rád, že slovo dodržel. Manažer Ondra Chovanec mě navíc uklidňoval, že se přestup dotáhne, abych nebyl nervózní. Říkal, že přípravu mám v Itálii dobrou, stejnou jako v Anglii, tudíž nemám panikařit.

Takže nevidíte jako handicap, že jste s novým týmem neabsolvoval jediný trénink?

Trenér Steve Clark na mě čekal pět týdnů, asi mě nehodí hned do vody, abych se naučil plavat. Podle mě třeba dva tři zápasy půjdu z lavičky, a pak se uvidí. Jestli se mu budu líbit, třeba budu v sezóně hrát v základu. Nejdu do Anglie vysedávat na lavičku. Trenér na mě čekal pět týdnů, přitom měl i jiné možnosti. Proto jsem klidný.

Je na vás patrná velká úleva. Strašilo vás setrvání v Udine?

V italském klubu je v útoku Di Natale, jehož pozice je jasná. A pak Muriel, který je o rok starší. Kdyby hrál a já seděl na lavičce, moje cena by klesala, což prezident Udine nechtěl. I proto jsem věřil, že můj odchod posvětí.

Jak se po přípravě v Udine cítíte?

Myslím, že nebudu mít žádný problém. Italové jsou proslulí kvalitním tréninkovým procesem. Hrál jsem i přípravná utkání, cítím se skvěle. Jsem připravený, ale musím formu potvrdit na hřišti, nikoliv slovy.

Je nepříjemné, že se kluby domluvily jen na ročním hostování?

Raději bych šel do West Bromwich na přestup. Trošku mě nebaví, být jednou tam, pak zase jinde. Ale prezident Udine Pozzo chtěl moc peněz, a tak je hostování jedinou variantou, kterou jsem mohl využít.

Minulou sezónu ve Watfordu jste vstřelil dvacet dva branek. Jaký účet vás uspokojí v Premier league?

Chci navázat na minulou sezónu z Watfordu, ale nebudu teď mluvit o gólech. Hlavní je pomoci W.B.A. Pak pomůže i klub mně.

Mluvil jste o návratu do Anglie s vaším loňským parťákem a prakticky patronem z Watfordu Danielem Pudilem?

Jsme v kontaktu pořád. Voláme si, píšeme sms. Přesun mi schvaloval. To ostatně všichni. Reprezentační trenér Bílek, i kouč Watfordu Zola.

Se Zolou, vicemistrem světa a bývalým skvělým útočníkem, jste minulou sezónu ve Watfordu skvěle vycházel. Co říkal na vaše hostování o soutěž výše?

On mluvil několikrát s trenérem W. B. A. Clarkem, rozebírali moji hru. Dobře se znají, protože společně hráli v Chelsea. Já Zolovi volal v neděli a děkoval znovu za minulou sezónu i dobré reference, které na mě dal. Jsem se Zolou v kontaktu pořád. Říkal, že jsem si vybral dobře. I s ohledem na můj styl. Ve W. B. A. nehrají žádnou křápanou, což by mi mělo sedět.

Měl jste i jiné možnosti pro případ, že by jednání s W. B. A. nedopadlo dobře?

Ano, něco ve hře bylo. Ale W. B. A. pro mě byla nejlepší varianta. Chtěl mě trenér a hrají styl fotbalu, který mi bude vyhovovat. Je jen na mně, jestli se prosadím. Se zkušeným Anelkou bych se mohl dobře doplňovat. Pamatuji si ho z minulých angažmá a myslím, že jeho zkušenosti a moje rychlost budou dobrým mixem (směje se).

Stačil jste se během neděle a pondělí v Anglii sejít s trenérem Clarkem?

Tým měl volno, takže trenér se omluvil přes sportovního ředitele, že se neuvidíme. Byl tam jen sportovní ředitel a lékař. V neděli jsem absolvoval normální prohlídku, ale v pondělí jsem strávil dvě hodiny na magnetické rezonanci, proklepli si mě hodně důkladně. Ale chovali se velmi příjemně. První pocit mám velmi dobrý.

Přesunem z Udine do Anglie jste přišel o dvojzápas play off Evropské ligy proti Liberci. Mrzí vás, že proti Severočechům nenastoupíte?

Trošku jsem to klukům usnadnil (směje se). Nemají snadnou pozici, ale každý zápas začíná za stavu nula nula. Rád bych se do Česka s Udine podíval, ale hlavní je, že se vyřešila moje budoucnost. To převažuje. Mám klid.

Reklama

Související témata: