Hlavní obsah

Tři miliardy! Manchester City zase rozhazoval ze všech sil a nakupoval další drahé hvězdy

Praha

Nejde o žádné překvapení. V čele žebříčku výdajů před víkendovým startem anglické Premier league je tradičně Manchester City. Klub, který v srpnu 2008 koupila investiční společnost Abu Dhabi United Group, disponuje prakticky neomezenými ekonomickými možnostmi a už několik sezón udává tón v přestupových obdobích.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Trenér Manchesteru City Manuel Pellegrini.

Článek

„Jsou největšími adepty na titul. Budou ohromně nebezpeční. Měli jasný styl hry. Vždy jsem se domníval, že potřebují kvalitnější, konstruktivnější a údernější ofenzivu. S Fernandinhem získali hodně a Jesus Navas přinese něco jiného, nového do jejich mocné síly," předpovídá Garry Neville, bývalý hráč United a současný televizní komentátor.

Během nynějšího léta utratil Manchester City za posily 91,4 miliónu liber, což je v přepočtu téměř tři miliardy korun! Taktovky se po Robertu Mancinim chopil Manuel Pellegrini, a tak mu mocní šejkové nebránili v získání vysněných posil. Tudíž kouč z Chile postupně přivítal záložníka Fernandinha, španělského středopolaře Jesuse Navase, útočníka Álvara Negreda a černohorského snajpra Stevana Jovetiće.

„Nadcházející ročník Premier League slibuje otevřenější a zajímavější bitvu o titul než v minulosti," míní Garry Neville, který s United vyhrál osmkrát Premier League a dvakrát Ligu mistrů. „Ale současně je třeba si uvědomit, za jakou cenu. Podíval jsem se na seznam hráčů, kteří podepsali nové kontrakty s našimi kluby. Upřímně říkám, nikdy jsem o padesáti procentech z nich neslyšel. Je na čase začít chránit zájmy anglického fotbalu, stejně jako skotského, irského, severoirského či velšského. Nevyhráváme trofeje na mezinárodních turnajích, nejsme ani v semifinále. A proč? Protože nechráníme vlastní chlapce," rozhorlil se Neville v rozhovoru pro britský list The Guardian.

Neville: Měly by se zavést finanční limity na přestupy

Mnozí jej hned označili za rasistu a borce s xenofobními předsudky. „Ale vůbec ne," odpálkoval všechny kritiky. „Hrál jsem dvacet let za United. Ale kdybych se narodil později, možná by o mně nikdo nevěděl. Nikdo nedostává prostor pro systematickou práci, pro výchovu. I proto by se měly zavést finanční limity na přestupy," nabádá Neville.

Je nadšen, že jeho bývalý zaměstnavatel po odchodu Sira Alexe Fergusona do důchodu podepsal s novým trenérem Davidem Moyesem kontrakt na šest let.

„Jde o znamení stability a plánovaní, může zůstat imunní vůči krátkodobým tlakům. Pokud Mourinho či Pellegrini ihned nezískají titul, nejsou přece horšími trenéry," přemítá Neville.

KDO NEJVÍCE UTRÁCEL
Manchester City - 91,4 miliónů liber
Fernandinho - záložník, Šachtar Doněck, 30 miliónů liber
Jesus Navas - útočník, Sevilla, 15 mil.
Álvaro Negredo - útočník, Sevilla, 20,6 mil.
Stevan Jovetić - útočník, Fiorentina, 25,8 mil.
Tottenham - 49 mil.
Paulinho - záložník, Corinthias, 17 mil.
Nacer Chadli - záložník, Twente, 6 mil.
Roberto Soldado - útočník, Valencia, 26 mil.
Chelsea - 30 mil.
André Schürrle - útočník, Bayer Leverkusen, 18 mil.
Marco van Ginkel - záložník, Arnhem, 9 mil.
Cristián Cuevas - záložník, O´Higgins (Chile), 3 mil.
Cardiff - 28,5 mil.
Andreas Cornelius - útočník,FC Kodaň, 8,5 mil.
Steven Caulker - obránce, Tottenham, 9 mil.
Gary Medel - obránce, Sevilla, 11 mil.
Liverpool - 23,3 mil.
Kolo Touré - obránce, Manchester City, zdarma
Luis Alberto Romero - útočník, Sevilla, 6,8 mil.
Iago Aspas - útočník, Celta Vigo, 7,5 mil.
Simon Mignolet - brankář, Sunderland, 9 mil.

Reklama

Související témata: