Hlavní obsah

Arsenal - Aston Villa 1:3Arsenal s Rosickým v základu na úvod sezóny prohrál, Bony Wilfried skóroval proti Rudým ďáblům

Liverpool
Aktualizováno

Fotbalisté Arsenalu vedli v úvodním kole anglické Premier League na vlastním stadiónu nad Aston Villou 1:0, nakonec však odešli poraženi 1:3. Villans proměnili dva pokutové kopy a Kanonýři navíc dohrávali oslabeni o jednoho hráče v poli. Rosický odehrál celý zápas a patřil mezi nejlepší hráče Gunners, ale k bodům to nestačilo. Výhru si naopak zajistil Liverpool, který porazil Stoke 1:0. Do zápasů zasáhli i další Češi Ondřej Čelůstka ze Sunderlandu a Matěj Vydra v dresu West Bromwiche a odbyli si tak premiéru v Premier League. Gólem se v dresu Swansea uvedl Wilfried Bony, jeho tým však s Manchesterem United prohrál 1:4.

Foto: Toby Melville, Reuters

Záložník Arsenalu Londýn Tomáš Rosický (vlevo) se snaží přejít přes Andrease Weimanna z Aston Villy.

Článek

Rosický nastoupil do zápasu v základní jedenáctce a už v 6. minutě u něj začala gólová akce. U půlící čáry se zbavil jednoho z bránících hráčů a na levé straně hřiště vysunul Oxlade-Chamberlaina. Ten zatáhl míč blíž k bráně a poslal přízemní centr na Girouda, který jemně tečoval balón a poprvé v sezóně rozjásal Emirates Stadium.

Hosté vyrovnali ve 22. minutě z pokutového kopu. Ten pro hosty zajistil parádní akcí Agbonlahor, který vnikl do pokutového území a těsně před vybíhajícím brankářem Szczesnym si posunul míč, takže polský gólman ve službách Kanonýrů Agbonlahora sestřelil. Míč si k pokutovému kopu postavil Benteke, jehož střelu sice Szczesny vystihl, balón se ale odrazil zpět ke střelci, jenž hlavou vyrovnal.

Ve druhé půli zářil Rosický. V 52. minutě si narazil s Giroudem a objevil se v ideální střelecké příležitosti, ale přestřelil. Přesně o dvacet minut později se před gólmana Guzana znovu propracoval, americký brankář ale skvěle vyběhl a Rosického střelu zlikvidoval. To už ale Arsenal prohrával. V 61. minutě Koscielny podle rozhodčího fauloval Agbonlahora a nařídil druhou penaltu, kterou Benteke tentokrát bezpečně proměnil.

Arsenal byl v problémech - prohrával před vlastními diváky o gól a navíc hrál od 67. minuty o deseti. Po druhé žluté kartě musel do sprchy Koscielny, který se tak stačil vyfaulovat během šesti minut. Domácí si i přesto vytvořili tlak, ale Villans kontrovali rychlými brejky. A jeden z nich pět minut před koncem zápasu třetím gólem zakončil Luna.

Liverpool vyhrál i bez Suáreze

Liverpool, za který ještě nemohl kvůli disciplinárnímu trestu nastoupit útočník Luis Suárez, se prvního gólu dočkal ve 37. minutě. Sturridge to zkusil z přibližně dvaceti metrů a technickou střelou rozvlnil síť. Těsně před pauzou mohl srovnat Shawcross, to se mu však nepodařilo a do kabin tak odcházeli s lepší náladou domácí.

Svěřenci trenéra Brendana Rodgerse mohli brzy po přestávce svůj náskok navýšit, Begoviče ale podruhé už nepřekonali. V 64. minutě nastřelil Henderson tyč a těsně před koncem mohli Reds za neproměněné příležitosti pykat. V 88. minutě zahrávali hosté penaltu, Waltersovu střelu ale Mignolet zlikvidoval.

Úspěšný start v Premier League na lavičce Manchesteru United má za sebou David Moyes. Jeho svěřenci zvítězili na trávníku Swansea 4:1. Rudí ďáblové vstřelili první dva góly v rozmezí 34. a 36. minuty. Prosadili se Van Persie a Welbeck. Do druhé půle vyběhl i exsparťan Wilfried Bony, který se v nejvyšší anglické soutěži hned uvedl gólem. Obhájce prvenství ale vstřelil díky Van Persiemu a Welbeckovi ještě další dva góly a bezpečně zvítězil.

V základní sestavě Sunderlandu nastoupil na pozici pravého obránce další český fotbalista Ondřej Čelůstka. Fulham však na hřišti Černých koček vyhrál, jediný gól zápasu vstřelil Kasami. Do zápasu proti Southamptonu zasáhl i útočník West Bromwiche Matěj Vydra, který na hřiště přišel v 83. minutě. WBA ale taktéž prohrál 0:1, když jediný gól zápasu zaznamenal v 90. minutě z pokutového kopu Shaw.

Anglická fotbalová liga - 1. kolo:
Liverpool - Stoke 1:0 (37. Sturridge).
Norwich - Everton 2:2 (51. Whittaker, 71. van Wolfswinkel - 61. Barkley, 65. Coleman).
Sunderland - Fulham 0:1 (52. Kasami).
West Bromwich Albion - Southampton 0:1 (90. Shaw z pen.)
West Ham - Cardiff 2:0 (13. Cole, 76. Nolan).
Arsenal - Aston Villa 1:3 (6. Giroud - 22. a 62. Benteke obě z pen., 85. Luna).
Swansea - Manchester Utd. 1:4 (82. Bony - 34. a 72. Van Persie, 36. Welbeck, 90.+3 Welbeck).

Reklama

Související témata: