Hlavní obsah

Wenger si konečně pustil žilou. Do Arsenalu koupil za pořádný balík Özila z Realu Madrid

Aktualizováno

Arsenal hlásí první velkou posilu. Z Realu Madrid přichází německý záložník Mesut Özil. Podle serveru BBC londýnský klub, kde působí i kapitán české reprezentace Tomáš Rosický, za čtyřiadvacetiletého fotbalistu zaplatí 42,4 miliónu liber (asi 1,3 miliardy korun).

Foto: Daniel Ochoa de Olza, ČTK/AP

Mesut Özil (vpravo) přestoupil z Realu Madrid do Arsenalu.

Článek

Tři roky patřil k pilířům madridské zálohy. Vytříbený technik a skvělý rozehrávač, který do madridského velkoklubu přišel v roce 2010 jako trenér José Mourinho. Právě portugalský stratég si tehdy dvaadvacetiletého ofenzivního záložníka vytáhl z Werderu Brémy za 5 miliónů eur. Özil se mu hned v první sezóně společně se svými spoluhráči odvděčil ziskem španělského poháru. V La Lize dokázala Bílému baletu vzdorovat jen suverénní Barcelona.

Rok nato už Real Primera División dobyl. Kostrou týmu tehdy bylo kvarteto Casillas, Xabi, Alonso, Özil a Cristiano Ronaldo. Hlavně pozice Özila jako tvůrce hry byla pro Bílý balet klíčová. Německý štírek svými přesnými pasy největší měrou pomohl Ronaldovi ke druhému místu v tabulce střelců (46 branek).

Loňský ročník už tak povedený nebyl, a tak se po sezóně stěhoval Mourinho do Chelsea a jeho místo zaujal Carlo Ancelotti. Italský trenér si přivedl z Málagy talentovaného Isca, který vystrnadil Özila ze základní sestavy. Navíc madridský velkoklub po obrovských tahanicích nakonec přilákal za rekordních 100 miliónů eur Welšana Garetha Balea.

West Bromwich získal Sessegnona

Özil se stal suverénně nejdražší posilou v historii Arsenalu. Dosavadní rekord patřil bývalému francouzskému útočníkovi Sylvainu Wiltordovi, který v roce 2000 přišel z Girondins Bordeaux za třináct miliónů liber. Za vyšší sumu dosud rovněž neodešel žádný fotbalista z Realu.

Do londýnského celku přichází na hostování i italský brankář Emiliano Viviano z Palerma.

Nejvyšší přestup v historii klubu udělal i West Bromwich, který přivedl za 6 miliónů liber Stéphanea Sessegnona ze Sunderlandu.

Reklama

Související témata: