Hlavní obsah

I v Anglii jezdím na špagety, přiznal útočník Aston Villy Kozák

Karel FeltPrávo

Útočník Libor Kozák se v minulé sezóně stal nejlepším střelcem Evropské ligy, přesto místo v základní sestavě Lazia Řím nezískal. Nabídku dostal od birminghamské Aston Villy. Kouč Lambert mu dal jasně najevo, že o něj má velký zájem. Čtyřiadvacetiletý český reprezentant se tak rozhodl vyměnit italské sluníčko za anglickou mlhu, taktické bitvy za devadesátiminutovou jízdu na plný plny. Jen špagety si nenechal vzít...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Aston Villy Libor Kozák.

Článek

„Snažím se držet italské kuchyně, je to lehké jídlo. Někdy se nevyhnu anglické slanině i tomu hamburgeru, ale našel jsem si italskou restauraci, takže o špagety jsem úplně nepřišel,“ říkal s úsměvem, ale hned přiznal: „Už jsem se přizpůsobil počasí, ale chybí mi sluníčko. Zatím to jde, zas tolik nepršelo. Jsem připravený, že bude mnohem hůř. Není to však nic, co bych kvůli fotbalu nepřekousl nebo co by mi až tak vadilo.“

Jízda na plný plyn

V Anglii to nemají nově příchozí fotbalisté lehké. Pokud se nejedná o vytouženou hvězdu, musí každý začínat takříkajíc od nuly. Výjimkou nebyl ani Kozák, i když... „Sezóna určitě začala pozitivně, protože týmu se celkem daří. Dost jsem toho odehrál. Nějaký gól už jsem také dal, ale mohlo jich být i víc. Zabydlel jsem se v mužstvu, takže zatím jsem spokojený, pořád to však beru jako začátek. Fotbal je tady úplně jiný než jaký jsem zažil v Itálii. Budu potřebovat ještě nějaký čas, abych se plně adaptoval."

Největší rozdíl je podle Kozáka v intenzitě a nasazení hráčů po celý zápas. „V Anglii to je jízda na plný plyn celých devadesát minut. V Itálii je fotbal víc svázaný taktikou. Tím je Itálie známá, že v tamním fotbale převládá taktika nad nasazením. Každá liga má ale nějaké klady a zápory. V něčem je těžší, v něčem lehčí. Mně se anglický fotbal zamlouvá,“ nabídl srovnání.

V Birminghamu má Matěje

V Aston Ville cítí větší důvěru trenéra. „Trenér Lambert mě chtěl, on byl tím hlavním strůjcem přestupu. Byl jsem s nimi předem domluvený, že nikomu jinému nekývnu, než se přestup vyřeší, protože jsem viděl, že Aston Villa má opravdový zájem. On mi dává šanci. Samozřejmě konkurence je tu velká jako všude ve velkých klubech. Když bych hrál špatně, tak hrát nebudu. To je také všude stejné. Trenérovu podporu cítím. Tím, že mě chtěl, je asi větší, než kdyby mě přivedl někdo jiný,“ přiznal Kozák.

V mužstvu nemá zatím vyloženě velkého kamaráda. „Je tam víc lidí, kteří jsou mi hodně sympatičtí, ale nikdo, s kým bych se výrazně bavil víc. Moje angličtina ještě není úplně top. Už se do toho pomalu dostávám. Výborně si rozumím s kapitánem Ronem Vlaarem, ale v pohodě jsou všichni. Není tam nikdo, s kým bych si nesedl. V Aston Ville je hodně kvalitních mladých hráčů,“ konstatoval Kozák.

Kamaráda má v konkurenčním West Bromwich Albionu, kde hraje Matěj Vydra. „Další dva Češi tam jsou od nás z Opavska. V začátcích je důležitý v cizině někoho mít, je to pak mnohem lehčí. Zatím toho času, abychom si s Matějem poseděli, moc nebylo. Sešli jsme se jednou. Až si to sedne, nějaký čas si najdeme,“ přál si útočník Aston Villy a Vydrův parťák z reprezentace.

Život ve věčném městě byl mnohem živější než v zachmuřeném Birminghamu. „V tom je obrovský rozdíl. Řím jsem si oblíbil, byl jsem tam dlouho. Určitě mi chybí jeho život. I s kluky v Laziu jsem měl dobré vztahy. Nedávno jsem tam byl, mám tam známé. Teď si zvykám na něco jiného. Birmingham je klidnější. Nebudu mít problém, že bych se nepřizpůsobil,“ pravil spokojeně.

Vánoce s fotbalem a rodiči

Pochvaluje si také, že v Birminghamu není tak divoké prostředí jako v Římě. „V Anglii není tlak takový jako v Itálii. Když se nedařilo, fanoušci se bouřili, chtěli hned výsledky. V Aston Ville je tlak menší, po zápase se něco řekne a tím to končí. Co se týká dění kolem fotbalu, rozdíl je veliký. Přístup všech, tedy fanoušků i médií, je rozumnější, což ale neznamená, že bychom nebyli pod tlakem,“ srovnával.

V Birminghamu prožije první Vánoce mimo domov a stráví je především fotbalem. „Hrajeme 23. a 26. prosince a pak 1. ledna. Jsem na to moc zvědavý. To je také velká změna. V Itálii jsme měli na Vánoce týden volna. Rád bych byl doma, ale co bych kvůli fotbalu neudělal. Přijedou za mnou rodiče, takže spolu budeme o svátcích jako vždycky,“ usmíval se a vážně dodal: „Slyšel jsem, že právě v tomto období se láme chleba. Tabulka je momentálně hodně vyrovnaná, ale to se může změnit. Budeme zhruba v půlce Premier League, takže v tom období se to bude víc a víc lámat,“ zdůraznil Libor Kozák.

Reklama