Hlavní obsah

Po potupné prohře s Chile se míní anglická reprezentace omluvit v dnešní přípravě s Němci

Anglická reprezentace chystá omluvu. Potíž je ovšem v tom, že po páteční domácí blamáži s Chile (0:2) narazí dnes večer v dalším přípravném duelu v londýnském Wembley na Němce. Od roku 1975 je na domácí půdě neporazila a přitom se má právě nyní rehabilitovat. Se soupeřem, o němž samotný kouč fotbalového Albionu Roy Hodgson prohlásil, že se může stát v příštím roce v Brazílii prvním evropským mužstvem, jež je schopno vyhrát mistrovství světa pořádané na jihoamerickém kontinentu.

Foto: Toby Melville, Reuters

Gól! Chilan Alexis Sánchez (není na fotce) vstřelil první ze svých dvou gólů do sítě anglického brankáře Frasera Forstera.

Článek

Pro fotbalovou Anglii byla páteční lekce od Chile tvrdou ránou. Pořádným vystřízlivěním také, to se ví. „Soupeř nás překvapil fotbalem, který praktikoval, ukázal nám, jakým stylem jihoamerické týmy hrají," přiznal Wayne Rooney. „Bylo těžké se soupeři vyrovnat."

Hodgson víru neztratil

Anglie sice nastoupila k páteční přípravě v hodně pozměněné a omlazené sestavě, ale ani to její výkon neomlouvalo. „Budeme se muset proti Němcům výrazně zlepšit, abychom tuto demoralizující prohru odčinili," připustil kouč Roy Hodgson, že i on byl porážkou s Chile krajně rozladěn.

Přátelský zápas Anglie - Německo se hraje dnes od 21 hodin, přímý přenos vysílá TV Fanda.

„Víru v mužstvo jsem ale po jedné prohře neztratil. Rozhodně nemíním vyhodit z okna všechno, co jsme za uplynulé měsíce a roky udělali, a ukončit cestu, po níž jsme až dosud šli," nechal se slyšet šestašedesátiletý kouč, o jehož služby se ucházela před patnácti lety právě německá reprezentace. Nakonec ovšem dala přednost domácím trenérům a vydala se svou cestou.

„A velice úspěšnou. Po nezdaru na evropském šampionátu 2004 zažívají Němci osm velice plodných roků, během nichž se jim podařilo dát dohromady velice dobrý tým, který už zažil spoustu úspěchů na velkých turnajích. Podle mého patří k velkým favoritům i na světovém šampionátu v příštím roce v Brazílii. Dokonce si myslím, že jsou schopni jako vůbec první evropský celek na jihoamerickém kontinentu mistrovství světa vyhrát," má Hodgson pro dnešního soupeře jen samé superlativy.

Rooney: Německý fotbal je nám bližší

Angličané přesto věří, že jsou schopni sehrát v přípravě s Německem lepší partii než v pátek proti Chile, vzdorovat mu, ba dokonce ho i porazit.

„Třeba i proto, že na rozdíl od Jihoameričanů hrají Němci stylem, který se blíží fotbalu v Premier League. A na ten bychom měli být připraveni," myslí si Wayne Rooney. „Bylo by dobré Němce porazit. Pro naši sebedůvěru určitě."

„Dnes postavím mužstvo, které je schopné dokázat, že je stejně dobré jako německá reprezentace," ujistil anglické fanoušky Hodgson, který pošle do brány Harta, do sestavy se vrátí Ashley Cole, Phil Jagielka, Daniel Sturridge a kapitánskou pásku navlékne Steven Gerrard.

I ve složení hostující jedenáctky ovšem dojde v porovnání s páteční remízovou partií v Miláně proti Itálii (1:1) ke změnám, neboť trenér Joachim Löw nemíní postavit Manuela Neuera, Mesuta Özila ani Philippa Lahma.

„I tak to bude velice silný soupeř a pro nás těžká zkouška. Musíme se ale omluvit divákům, kteří náš v závěru pátečního střetnutí vypískali," ujišťuje anglický kouč Hodgson, pro něhož to bude předposlední příprava před nominací na světový šampionát. Další zápas totiž hraje Anglie až 5. března příštího roku doma proti Dánsku.

Reklama

Související témata: