Hlavní obsah

Anglie opět prohrála, znovu nedala ani gól. Kouč Hodgson je přesto spokojen

Londýn/Praha

Paradox! Anglická reprezentace prohrála během pěti dnů i druhý přípravný zápas, její kouč Roy Hodgson přesto mluvil o velkém a skvělém fotbalovém roce. „Ale on skutečně skvělý byl. Pro naši asociaci slavící stopadesáté výročí, stejně jako pro mě, protože jsme se kvalifikovali na mistrovství světa. Dosáhli jsme cíle a můžeme se moc a moc těšit na rok příští,“ nenechal se Hodgson vyvést z rovnováhy úterní prohrou s Německem.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Anglický trenér Roy Hodgson (v popředí) a jeho německý protějšek Joachim Löw.

Článek

Docela tvrdé rány. V pátek vyhrálo ve Wembley Chile (2:0), v úterní přípravě Německo (1:0), což fotbalová Anglie jen těžko překousává.

Pozitivum našel v Hartovi

„Nezapomínejme ale, že šlo o těžké soupeře a velice náročné zápasy, v nichž jsem dal příležitost velkému počtu hráčů. Samozřejmě že stejně jako sto padesát tisíc fanoušků jsem i já zklamaný druhou prohrou po sobě, pochopitelně že i já bych chtěl vyhrávat. A také vím, že v útočné fázi musíme hrát daleko lépe, než proti Německu," připomínal Hodgson rozladěnému fotbalovému národu a snažil se hledat na úterní konfrontaci pozitiva.

Našel je hlavně v gólmanovi Hartovi, který v Manchesteru City nechytá, ale v reprezentaci předvedl výkon, za nějž sklidil uznání a slova chvály. „Potvrdil, co jsem si o něm myslel. Byl vynikající," kvitoval vystoupení Harta, kterého překonal jen německý legionář ve službách Arsenalu Mertesacker.

„Úsilí, pracovitost, touhu, nic z toho nemohu mužstvu vyčítat. I hru jsme měli pod kontrolou, soupeř nás nepřehrál. Ale nebyli jsme tak efektivní, jako Němci. A ve finální fázi a její realizaci jsme za nimi také zaostali," uznal kouč anglické reprezentace, že soupeř je dál. Rezolutně odmítl, že by navíc Němci postavili ve Wembley slabší tým, než jaký jsou schopni dát dohromady.

„Nespravedlivé a nesoudné něco takového tvrdit. Jim někteří hráči chyběli, nám také," reagoval na poznámku, že hostující kouč Löw se obešel bez Neuera, Lahma, Müllera, Khediry a spol., v porovnání s předchozí přípravou v Itálii (1:1) udělal v sestavě celkem osm změn a přesto ve Wembley vyhrál.

Terryho oslovit nemíní

Stejně tak rázně odmítl spekulace, zda by snad neměl oslovit Johna Terryho a požádat bývalého kapitána, aby přehodnotil své rozhodnutí v reprezentaci skončit a z mezinárodní scény odejít.

„Důležité je pokračovat nadále směrem, kterým jdeme a nezačít panikařit pokaždé, když něco nevyjde a třeba i prohrajeme," reagoval na otázku, zda by se Terry neměl přece jen do národního týmu vrátit. Ikona Chelsea skončila v reprezentaci Anglie loni v září po kvalifikačním duelu s Moldavskem.

„Odehráli jsme deset zápasů s Gary Cahillem a Philem Jagielkou, proti Němcům jsme viděli velmi dobrý výkon Chrise Smallinga. Defenzivě věřím a nebudu do ní zasahovat," trval na svém Hodgson i po druhé prohře, kterou musela fotbalová Anglie během pěti dnů překousnout.

"Přes dvě porážky mně ale oba přípravné zápasy o reprezentačním týmu hodně řekly a daly. Už proto, že jsme vyzkoušeli spoustu hráčů, což bylo největší pozitivum. A také jsme se toho hodně naučili, ať již v pozitivním, či negativním slova smyslu," netajil anglický trenér spokojenost, že se cesta ke světovému šampionátu v Brazílii 2014 odvíjí podle jeho představ.

Reklama

Související témata: