Hlavní obsah

Villans díky Kozákovi dobyli tvrz Svatých. Vedl si skvěle, chválil českého útočníka kouč

Southampton

Celý zápas čelili dominanci domácího Southamptonu, přesto jako vůbec první v této sezóně Premier League St. Mary´s Stadium dobyli. Fotbalisté Aston Villy si odvezli tři body za výhru 3:2, o kterou se měrou vrchovatou zasloužil i Libor Kozák. Český útočník vstřelil druhou branku Villans a po utkání se dočkal od trenéra chvály. "Libor si v útoku vedl skvěle a dal gól," ocenil výkon českého reprezentačního forvarda kouč Paul Lambert.

Foto: Chris Ison, ČTK/AP

Libor Kozák (druhý zleva) slaví se svými spoluhráči z Aston Villy gól proti Southamptonu.

Článek

Kozák dostal v základní jedenáctce přednost před Belgičanem Christianem Bentekem, který sice v minulé sezóně zářil, letos se však jeho brankostroj zadrhnul. Na podzim skóroval jen čtyřikrát, naposledy se trefil 14. září proti Newcastlu.

"Fotbalový klub se netočí kolem jednoho hráče. Udělal jsem rozhodnutí, o kterém jsem byl přesvědčen, že je správné. Máme v týmu 25 kluků a já se snažím s každým z nich zacházet stejným způsobem. Christian byl vloni brilantní, zatím ale ty výkony nenapodobuje," komentoval Kozákovo nasazení do sestavy Lambert.

Tah mu vyšel báječně. V 64. minutě za stavu 1:1 odcentroval El Ahmadi zprava do pokutového území a Kozák na hranici malého vápna prudkou hlavičkou poslal hosty podruhé v utkání do vedení. Čtyřiadvacetiletý útočník zaznamenal třetí gól v sezóně. "Byla to od Kozáka úžasná hlavička," přiznal manažer Villans.

Lambert: Statistiky nejsou všechno

Kozák hned o dvě minuty později přenechal své místo na trávníku Bentekemu a Svatí v 69. minutě zásluhou Osvalda srovnali. Převaha Southamptonu byla v zápase jednoznačná. Na střely na bránu vyhrál 21:6, držení míče bylo 77 ku 23 % v jeho prospěch, přesto na St. Mary´s zavládl po závěrečném hvizdu hlavního arbitra Mosse smutek. Přičinil se o něj v 80. minutě Delph, jenž parádní ranou levačkou vymetl šibenici domácí branky.

"Statistiky nejsou všechno. Byly časy, kdy jsme měli v zápase převahu, ale nevyhráli jsme. Jediné, čeho se pak dočkáte, je poplácání po zádech," uvedl Lambert, jehož tým opět ukázal, že se mu ve venkovních duelech daří. Více bodů získaly na hřištích soupeřů už jen vedoucí Arsenal a Tottenham. "Potřebovali jsme tři body. Před bránou jsme byli smrtící," liboval si kormidelník Villans.

Aston Villa se po výhře 3:2 posunula v tabulce na desátou příčku. Osmému Southamptonu se přiblížila na rozdíl tří bodů.

Reklama

Související témata: