Hlavní obsah

Pekelná atmosféra u Rudých ďáblů: Van Persie skáče přes palubu, Kagawovi pumpovali žaludek

Praha

Pro většinu fotbalistů planety byl Manchester United ještě do léta snovou destinací. Koho si Rudí ďáblové vytipovali za posilu, toho získali. Cenné trofeje se už na Old Trafford snad ani do pověstné vitríny nevešly. Jenže odchod legendárního manažera Sira Alexe Fergusona zasáhl klub až nečekaně silně. A nad hlavou nového šéfa Davida Moyese se stahují čím dál temnější mračna.

Foto: Darren Staples, Reuters

Trenér Manchesteru United David Moyes je pod tlakem ze všech stran.

Článek

Manchester se krčí po odehrané třetině z nové sezóny anglické Premier League až na deváté příčce, punc nedobytné tvrze svatostánku Old Trafford definitivně odmazaly dvě domácí ligové prohry v posledním týdnu. Nejprve si na United vyšlápli Moyesovi bývalí svěřenci z Evertonu, v sobotu se podobným kouskem prezentoval Newcastle. Ještě horší zprávou je, že Rudí ďáblové neprohrávají náhodou, soupeři je povětšinou přehrají. K tomu Moyes čelí tlaku médií, hněvu namlsaných fanoušků a sílící revoltě přímo ve své kabině.

„Nemyslím, že jsem něco změnil, kádr zůstal v podstatě stejný. Kdybych sáhl ke změnám, pak bych očekával nějakou kritiku," reagoval v sobotu Moyes podrážděně na dotěrné dotazy britských novinářů. Ostře sledovaný Skot tak vlastně připustil, že s výkonnostním a výsledkovým propadem United je spojena jen jedna zásadní změna - jeho angažování.

„Přivedl jsem jen jednoho nového hráče," obhajoval se dál Moyes, čímž opět rozdal esa svým oponentům. Fergusonův duch totiž začal jeho krajana pronásledovat ještě před tím, než vůbec odkoučoval nějaký pořádný duel na lavičce United. Kam se dříve doslova cpaly i velké hvězdy, jako svého času Wesley Sneijder, najednou nechtěla ani pro běžného fotbalového fanouška zcela neznámá jména. Natožpak takoví borci, jako barcelonský Cesc Fábregas. Nakonec na Old Trafford dorazil jen bývalý podřízený z Goodison Parku Marouane Fellaini. A jaký zatím udělal dojem? Za obrovské peníze velice umně leští lavičku.

Nejdřív utíkal Rooney, teď zase Van Persie

Závažnějším problémem se ale zdá být sílící nevole kabiny vůči svému nadřízenému. Už v létě chtěl pláchnout hvězdný Wayne Rooney, ty samé zaječí úmysly má podle posledních zpráv také klíčový střelec Robin van Persie. Není se čemu divit, oba muži už spolu měli ostrou výměnu názorů během tréninku. Nizozemský kanonýr se údajně cítil být zbytečně přetěžovaným, čemuž dával za vinu opět se kupící zdravotní problémy.

Klubová legenda Rio Ferdinand pak navíc v týdnu kritizovala Moyesův styl nominace k utkáním, kdy soupisku oznámí až na poslední chvíli. „Je to opravdu těžké po mentální stránce. Většinu své energie vyplýtváte na přemýšlení, zda budete, nebo nebudete hrát. Točí se vám to v hlavě pořád dokola, až z toho začnete šílet," nenechal na skotském manažerovi nit suchou Ferdinand.

Kagawa si možná uklidnil psychiku, ale rozhodně rozbouřil žaludek

Trochu humorným vrcholem hrůzného týdne pak bylo, když málo nasazovaný Šindži Kagawa psychicky neunesl porážku s Evertonem a ve snaze zapomenout na nešťastné období se přejedl takovým stylem, že mu musel být vypumpován žaludek. Pro duel s Newcastlem vůbec nebyl Moyesovi k dispozici.

Opravdu nelehký úkol leží při jeho životní šanci před skotským stratégem, a to jak na hřišti, tak zejména mimo něj. Pokud se mu ovšem dostane zásadní podpory od vedení klubu, na jakou se mohl v podobně těžkých začátcích na Old Trafford spolehnout Sir Alex Ferguson, možná nakonec sebe i celou organizaci s názvem Manchester United vyvede ze stínu svého slavnějšího předchůdce.

Reklama

Související témata: