Hlavní obsah

Čech má Zlatý míč pronajatý. Po osmi primátech ovládl i letošní podzimní hlasování

Zlatý míč má pronajatý. Už osmkrát ho Petr Čech vyhrál a po podzimním hlasování fotbalových novinářů v tuzemské anketě, která v letošní sezóně probíhá už poosmnácté, má nakročeno k primátu devátému. Legionář z Chelsea nenašel ani tentokrát konkurenta, o čemž svědčí náskok, který po první polovině sezóny na druhého Tomáše Rosického má. „Důležitý ovšem bude až výsledek konečný,“ netajil Čech, že ho devátý primát moc a moc láká.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Petr Čech má Zlatým míč v pronájmu permanentně.

Článek

Celkem 56 fotbalistů se objevilo na hlasovacích lístcích 57 novinářů, kteří hodnotili první polovinu sezóny. Jméno Petra Čecha sice na jednom z nich chybělo, ale zato posbíral nejvíce prvních míst - osmadvacet. Ba co víc, dvaapadesát hlasujících ho zařadilo na jednu z medailových příček.

Druhý v pořadí Tomáš Rosický sice u hlasujících neabsentoval ani jednou, jenže na první příčce se ocitl pouze šestnáctkrát, což rozhodlo.

Třikrát se na prvním místě objevili Horváth a Václav Kadlec, dvakrát Darida s Hušbauerem jednou pak Dočkal, Kováč a Vydra.

Čech: Pro mě je jedničkou Hübschman

„Těžké vybírat toho nejlepšího hráče podzimu. Třeba fotbalisté Sparty a Plzně podávali velice slušné výkony, což u sparťanů pochopitelně platí s výjimkou výbuchu na evropské pohárové scéně. Pro mě je však jedničkou Tomáš Hübschman, který podával velice kvalitní výkony v Doněcku, s nímž vede ukrajinskou ligu, hrál výborně za reprezentaci a pokračuje tak ve svém vysokém standardu," zamýšlel se nad svým žebříčkem Čech.

Největší skok proti jarnímu hlasování ve Zlatém míči ČR zaznamenal sparťanský záložník Josef Hušbauer. Na jaře totiž získal jen dva body, zatímco po podzimu figuruje na šesté příčce. Největší propadák naopak zažil Jiří Štajner, který se ze šestého místa propadl až na čtyřicáté.

Mezi českými kluby má počtem hráčů největší zastoupení Plzeň, jejíchž devět fotbalistů se objevilo na hlasovacích lístcích, osm jich je ze Sparty, sedm z Liberce, tři z Mladé Boleslavi, dva z Dukly, po jednom z Brna, Slovácka, Bohemians 1905 a Jablonce.

V porovnání s nejlepší jedenáctkou jara 2013 došlo na podzim ke čtyřem změnám. Vypadli z ní totiž Vydra, Lafata, Štajner a Sivok, aby je nahradili Václav Kadlec, Hušbauer, Dočkal a Kováč.

Zlatý míč České republiky - pořadí za podzim 2013:
1. Petr ČechChelsea726
2. Tomáš RosickýArsenal663
3. Václav KadlecSparta/Frankfurt351
4. Pavel HorváthPlzeň280
5. Vladimír DaridaPlzeň/Freiburg263
6. Josef HušbauerSparta256
7. Bořek DočkalSparta210
8. Tomáš HübschmanDoněck162
9. Libor KozákAston Villa144
10. Radoslav KováčLiberec130
11. David LimberskýPlzeň128
Další pořadí: 12. Rajtoral (Plzeň) 91, 13. Vydra (West Bromwich Albion) 77, 14. Čelůstka (Sunderland), Sivok (Besiktas) 61, 16. Lafata (Sparta) 54, 17. Krejčí (Sparta) 47, 18. Kolář Plzeň) 46, 19. Vaclík (Sparta) 38, 20. Hořava (Plzeň) 35, 21. Zd. Pospěch (Mohuč) 34, 22. Michael Rabušic (Liberec) 26, 23. Jaroslav Plašil (Catania) 21, 24. M. Kadlec (Fenerbahce) a Tecl (Plzeň) oba 19, 26. Zavadil (Brno), Bednář (Sparta) 17, 28. Mazuch (Dněpropetrovsk) 16, 29. Kalas (Chelsea) 13, 30. Pavelka (Liberec), Vácha (Sparta) 12, 32. Štajner (Ml. Boleslav) 10, 33. Ondrášek (Tromsö), Petržela (Plzeň), Jiráček (Hamburger SV), Suchý (Sp. Moskva) 9 bodů.

Reklama