Hlavní obsah

Mourinho mě zná a věří mně, já zase znám jeho. V tom to je, hodnotí gólman Čech podzim, s nímž je hodně spokojen

Londýn/Praha

Zase se stal fotbalovým králem. Tedy, zatím jen polovičním, protože v novinářské anketě o Zlatý míč ČR vede legionář z londýnské Chelsea jen po první polovině. K devátému primátu v osmnáctileté historii tuzemské ankety však má i tak nakročeno. „Jsem spokojený, že laťka mých výkonů neklesá a že mohu být sám se sebou spokojený,“ liboval si reprezentační gólman poté, co se výsledky podzimního hlasování dozvěděl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Chelsea Petr Čech opět ovládl hlasování ankety o Zlatý míč.

Článek

Na ostrovech sice fotbalový podzim nekončí, neboť Premier League spěchá kvapně dál, ale přesto - zkuste se ohlédnout za uplynulými týdny a měsíci. Jaké pro vás byly?

Docela vydařené. Uznávám, udělal jsem dvě tři chyby. V Chelsea a jednou také v reprezentaci v kvalifikačním duelu v Itálii. Samozřejmě zamrzí chybovat a poté inkasovat, ale když za celý podzim udělá člověk tak málo chyb, není to rozhodně špatná vizitka.

Takže spokojenost?

Spokojen být mohu, ale zároveň věřím, že v letošním pokračování Premier League formu ještě vylepším. A v roce příštím ji ještě vyšperkuji. Mým cílem v každé sezóně je hrát co nejlépe.

Plyne ti snad z toho, že v létě by se měl v Chelsea objevit mladý Belgičan Courtois hostující v madridském Atlétiku jako váš vážný konkurent?

Ale já se v žádném případě příchodu konkurenta neobávám. Jsem v Chelsea, jednom z nejlepších klubů na světě, kde byla konkurence vždy velká. Každý z hráčů musí pracovat na sto procent a hrát co nejlépe, aby si postavení udržel. Proto nad podobnými spekulacemi vůbec nepřemýšlím.

Cítíte tedy od trenéra Mourinha stále stejnou důvěru? Nebo se snad v porovnání s jeho prvním angažmá na Stamford Bridge liší?

Věřil mně předtím, věří mi i teď, což je pro hráče strašně důležité. Plyne to i toho, že on zná mě a já jeho, takže mezi prvním a druhým Mourinhovým působením v Chelsea se nic nezměnilo.

A změnila se po jeho příchodu Chelsea?

Snaží se upravit náš tým a jeho herní styl k obrazu svému, což je logické. Ne všechno jde pochopitelně až tak úplně rychle. Ale otázka, zda se něco změnilo či nikoli, by měla být adresována spíše trenérovi, protože na jeho představách záleželo a záleží. My hráči pozorujeme věci spíše zvenčí...

Ale výsledky přece hodnotit můžete...

První část sezóny pro nás byla velice dobrá, neboť jsme postoupili do další fáze Ligy mistrů a v Premier League bojujeme v tabulce o vedení, což byl náš cíl. Pochopitelně přišly i zápasy, které se nám úplně nepodařily, takže máme pořád co zlepšovat. Povzbuzující ale každopádně je, že prostor na další zlepšení máme, neboť ještě nehrajeme nejlépe. Věřím, že toho využijeme.

Zlepšení se očekává i od české reprezentace, které se jako nový trenér ujme od ledna Pavel Vrba. Jak jeho příchod k národnímu týmu vnímáte?

Je to velice pozitivní krok pro celý český fotbal, protože má podporu fanoušků. A určitě je pro začátek dobré startovat do nové etapy s trenérem, kterého si většina lidí u národního mužstva přála. Navíc Pavel Vrba měl úspěchy s každým týmem, který vedl. A nejen to - on se svými mužstvy dokázal konkurovat soupeřům také v evropských pohárech. Proto si myslím, že by měl i reprezentaci pozvednout a věřím, že se mu to povede.

Mimochodem - jak vůbec hodnotíte končící podzim pod zornou optikou celého českého fotbalu. Reprezentace se sice na světový šampionát do Brazílie neprobojovala, ale na evropské pohárové scéně slavila úspěchy nejen Plzeň, ale i Liberec.

Bylo hodně důležité, že se oba kluby probojovaly do jarní části Evropské ligy. S postupem se bude navyšovat český koeficient v evropských pohárech a tím se bude zvyšovat šance na další úspěchy.  Prospěšné to bude pochopitelně i pro reprezentaci, protože třeba kluci z Plzně přijdou do národního týmu bohatší o zkušenosti nasbírané v zápasech s Bayernem, Manchesterem City či CSKA Moskva. A zkušenosti prodají, protože nebudou už vyjukaní a budou moci pokračovat ve výkonech, které předváděli v klubech na evropské pohárové scéně. I případnému tlaku budou mnohem odolnější. Myslím, že jde o nejlepší cestu pro celý český fotbal, jak rozšířit kádr hráčů, kteří se budou o nominaci a místo v národním týmu ucházet.

Podzimní hlasování ve Zlatém míč jste opět ovládl a máte tak nakročeno k devátému primátu. Může vás tuzemská anketa ještě vůbec zajímat a motivovat?

Zatím jsme v poločase, takže důležitý bude až konečný výsledek. Ale je samozřejmě hezké vědět, že jsem první, protože jde o ocenění mé práce za probíhající část sezóny, s níž jsem byl i já sám velice spokojený. Věřím, že si vedení udržím až do samého konce a Zlatý míč získám podeváté, protože by to znamenalo, že jsem zažil dobrou a úspěšnou sezónu.

Myslíte, že se najde někdo, kdo by byl schopen vám konkurovat a o Zlatý míč se na jaře ucházet?

Úplně nejlepší by bylo, kdyby mně prohánělo alespoň patnáct hráčů. Nejenže by z toho novináři měli zamotanou hlavu, neboť by nevěděli, komu prvenství přiřknout, ale bylo by to moc dobré i pro celý náš fotbal. Znamenalo by to, že má velký potenciál a možnosti na další kvalifikaci, v níž se bude hrát o postup na mistrovství Evropy 2016.

Reklama