Hlavní obsah

Tottenham strmě stoupá. Sherwood nám vrátil víru v sebe sama, vysvětluje kapitán Dawson

Londýn/Praha

Úžasná proměna Tottenhamu pokračuje. Od chvíle, co padl 15. prosince doma s Liverpoolem a po ostudné prohře 0:5 se musel pakovat portugalský kouč Villas-Baos, totiž Spurs šlapou. Pod vedením trenéra Tima Sherwooda ještě neprohráli a svůj vzestup korunovali výhrou na Old Trafford nad obhájcem titulu. „To Tim se za touto proměnou skrývá. Vrátil nám víru v sebe sama,“ vysvětloval kapitán Michael Dawson.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Fotbalisté Tottenhamu se radují z branky proti Southamptonu.

Článek
Fotogalerie

Ambice Tottenhamu byly před startem letošní sezóny obrovské. Aby ne. Hvězdný Gareth Bale sice nakonec odešel do madridského Realu, ale klub investoval do nákupu nových posil přes 100 miliónů liber, tedy víc než tři miliardy korun.

Přišel španělský kanonýr Soldado, Aregentinec Lamela, Brazilec Paulinho, Dán Eriksen. Ani s těmito akvizicemi však Villas-Boas nedokázal překročit stín předchozích sezón a po výprasku s Liverpoolem skončil.

Z dvanácti možných bodů zisk deseti

O osm let starší Sherwood měl být jen dočasným trenérem, neboť se spekulovalo o zvučnějších trenérských jménech, jako o Italu Capellovi, Dánovi Laudrupovi, v hledáčku byl třeba i Glenn Hoddle, nakonec ale klubové vedení udělalo z dočasného kouče Sherwooda trenéra až do roku 2015.

Není divu, když se kohoutům pod jeho vedením daří. Z dvanácti možných bodů jich totiž získal deset, takže v tabulce už Spurs po výhře nad Manchesterem United figurují na šesté příčce.

„Jeho fotbalová filosofie a víra v ofenzivní fotbal je nám blízká a pomáhá nám. I proto fantastické úsilí a pracovitost všech hráčů, která nám přináší úspěchy a body," vysvětloval proměnu Spurs kapitán mužstva Michael Dawson pro BT Sport.

Vrátil hráčům víru a vizi

„Tim, stejně jako jeho asistenti Chris Ramsey a Les Ferdinand prostě odvádějí skvělou práci. Už tím, že nám navrátili víru v sebe sama," dodával Dawson.

Proměna Spurs ale samozřejmě spočívá i v rošádách, které Sherwood udělal v sestavě, a kouzlu, které má na Roberta Soldada a Emmanuela Adebayora. „Třeba Adebayor vyloženě omládl," připomínají experti probuzení kanonýra z Toga, který dal ve čtyřech ligových zápasech už tři góly a na jeden nahrál.

„Zase máme svou vizi, nic pro nás není ztraceno," naznačil kapitán Spurs Dawson, že vzestup jeho týmu bude pokračovat. Může se to potvrdit už dnes navečer v utkání FA Cupu s Arsenalem.

Reklama

Související témata: