Hlavní obsah

Chelsea oslavuje rekordmana. Čech je nedoceněnou legendou, shodují se Lampard s Mourinhem

Londýn

Netrpělivý Thibaut Courtois (21) právě tento týden do Londýna vzkázal, že by se z hostování v Atlétiku Madrid do Chelsea klidně vrátil, musel by však být jedničkou. Mladý belgický gólman má zatím smůlu. Petr Čech (31) v sobotu na hřišti Hullu při ligové výhře 2:0 vychytal svou 209. nulu, což je klubový rekord. A kouč José Mourinho dal jasně najevo, že s brankářem české reprezentace dál počítá. „Petr je na vrcholu již téměř deset let. Teď překonal rekord klubový, příští sezónu asi zdolá i ten v celé Premier League,“ avizuje Mourinho.

Foto: Scott Heppell, ČTK/AP

Petr Čech zdraví fanoušky Chelsea po výhře nad Hullem.

Článek
Fotogalerie

Webové stránky Chelsea teď patří jen "Čechínovi". Rozebírají jeho rekord ze všech stran a oslavují svého hrdinu. Na Stamford Bridge přišel v roce 2004 z Rennes a na 209 zápasů s čistým kontem mu stačilo 458 soutěžních utkání. Překonal Petera Bonettiho, který v letech 1959-1979 potřeboval na 208 nul o téměř 300 zápasů víc.

„Je to velký osobní úspěch. Velký milník, ale věřím, že toto číslo může růst, a doufejme, že nám hlavně pomůže vyhrát další trofej," přeje si Petr Čech.

Jak už Mourinho předeslal, český brankář teď má na mušce rekord celé soutěže. Čech má na kontě 150 nul v Premier League, první v pořadí David James vychytal 169 zápasů s čistým kontem.

„Už teď je jasné, že díky své kariéře se Čech stane velkou postavou historie Premier League," bájí Mourinho. A mladému Courtoisovi vzkazuje, že Petr je navíc v ideálním brankářském věku, mezi 30 a 35 lety...

Terry musel vyoperovat řasu z oka

Výhrou nad Hullem se Blues aspoň na den dostali do čela tabulky a Čech vychytal rekordní nulu v klidu a pohodě. Největší problém měl kuriózně ještě před zápasem. Při nástupu mu v tunelu spadla řasa do oka a v nemotorných brankářských rukavicích si ji nemohl vyndat. Pomoci tedy musel kapitán a kamarád John Terry, takže fotografové hned měli nevšední momentku...

„Nejdůležitější bylo získat tři body. Po přestávce už jsem ale myslel i na čisté konto - a nakonec se povedlo obojí. Jsem ještě mladý, můžu chytat dál a tím i přidat další nuly. Uvidíme, kde se jejich konečný počet zastaví," libuje si Čech.

Nedostalo se mu patřičného uznání

Před pár dny ho Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků vyhlásila třetím nejlepším gólmanem za loňský rok, přitom je Čechova budoucnost v Chelsea stále čas od času zpochybňována.

Čechína se ovšem jednoznačně zastává Frank Lampard. Klubová legenda, která v minulé sezóně překonala střelecký rekord Chelsea a sdílí s českým gólmanem největší úspěchy.

„Pete je jeden z nejlepších brankářů za poslední léta. Zvláště v předminulé sezóně, když jsme vyhráli Ligu mistrů, byl neuvěřitelný. A mám dojem, že se mu za to nedostalo patřičného uznání," poukázal záložník.

„Máme velké štěstí, že ho máme. Jeho smůlou je, že podává tak konzistentní výkony, že už si na ně lidé prostě zvykli... Pořád se mluví o brankářích ve Španělsku a v Itálii, přitom žádný z nich nebyl v té sezóně tak dobrý," vadí Lampardovi.

Reklama

Související témata: