Hlavní obsah

Měl by být rád, že jsme Matu prodali. Pořád si jen stěžuje, reagoval Mourinho na výpad Wengera

Pochopitelně že José Mourinho vrátil úder a na nářky svého francouzského kolegy Arséne Wengera okamžitě reagoval. „Jsme už zvyklí, že si stěžuje, protože u něho je to normální. Dělá to vždycky,“ reagoval během páteční tiskové konference na výpad kouče Arsenalu, jemuž se nezdá fér, že Blues uvolňují svého pětadvacetiletého špílmachra Juana Matu právě do Manchesteru United. Na stranu Francouze se ovšem postavil také kouč Manchesteru City, tedy třetího koně v dostizích o anglický titul.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Chelsea José Mourinho

Článek

Za tímto transferem totiž vidí trenér Gunners Arséne Wernger snahu zkomplikovat a ztížit přímým konkurentům Chelsea tažení za mistrovským titulem. Hlavně proto, že Blues už s Manchesterem United v letošním ligovém ročníku dvakrát hráli, zatímco na Arsenal, Manchester City, Liverpool a spol. druhý zápas teprve čeká.

Měl by být přece rád...

Mourinho si stesky trenéra Arsenalu Wengera na tiskové konferenci očividně bavil. A náležitě si je vychutnával.

„Za normálních okolností by přece měl být rád, že z Chelsea odchází takový fotbalista, jako je Mata. Stejně jako bych byl šťastný já, kdyby on prodal do Manchesteru United Özila, neboť Arsenal by tak přišel o velice důležitého hráče. Ale to je prostě jeho povaha. Vždy si stěžovat," reagoval Mourinho na výpady svého francouzského kolegy.

„My pravidla nestanovujeme, my se jimi řídíme a v souladu s nimi konáme. Ostatně, když hráč nastoupí 20. srpna proti stejnému soupeři za jeden tým a 5. září proti němu hraje v  dresu jiného mužstva, nikomu to přece nenormální nepřijde. To jsou pravidla trhu," cituje Mourinha The Gaurdian.

Invektivu si Mourinho neodpustil

„Já bych si mohl stěžovat také a prohlašovat, že není fér, aby Wengerův Arsenal měl nejvíce odpočinku mezi jednotlivými zápasy, než ostatní," přidal Portugalec svou invektivu.

„Zeptal jsem se ho, zda chce skutečně odejít a zda bude v Manchesteru United opravdu šťastný a on odpověděl, že ano. Nebylo co řešit... Pro Chelsea toho udělal a odvedl hodně. Byl fantastický a klub byl fantastickým působištěm pro něj. Teď proto chceme, aby šel tam, kde šťastný bude," vysvětloval Mourinho transfer za 37 miliónů liber.

„Jde o dobrou nabídku pro něho, stejně jako pro nás. Mnoho klubů nechce prodávat své hráče konkurentům, my ale myslíme a cítíme jinak."

Pellegrini je také naštvaný, ale s Wengerem nesouhlasí

O čistotě úmyslů Chelsea a Mourinhově pohádce celkově si myslí své také manažer třetího vážného kandidáta na titul v Premier league, tedy Manuel Pellegrini z Manchesteru City. „Osobně nesouhlasím s tím, aby mohli hráči v této fázi sezóny měnit kluby v rámci stejné ligy. Ale pravidla jsou pravidla, podle nich to prostě možné je a není se tedy dál o čem bavit," povzdechl si chilský lodivod. Zároveň se ale distancoval od Wengerova pohledu na celou věc.

"Neštve mě to z důvodů, které uvedl Arséne. Je mi jedno, že spolu již Chelsea a United dvakrát hrály a jestli tímto obchodem někdo získal výhodu, tak určitě tým z Manchesteru. Jde mi o obecný princip - bohaté týmy totiž mohou v půlce sezóny skoupit ty hráče, kterým se nejvíce daří v ostatních týmech," zapomněl Pellegrini na chvíli na to, že je zaměstnancem klubu, který je právě typickým příkladem jeho slov.

Mata a Rooney, to spolu prý nesouvisí

Že by však Chelsea podmiňovala uvolnění Maty nad Old Trafford novým jednáním o přestupu Rooneyho opačným směrem, tomu se portugalský kouč zasmál.

„Že bychom jako řekli: Vy jste nám Wayna v létě neprodali, takže my vám teď neprodáme Juana?! Že bychom se dohodli, že teď půjde Mata do Manchesteru a v létě Rooney k nám?To by nebylo správné," bavil se Portugalec a potvrzoval, že oba transfery se řešily a případně budou řešit odděleně.

Salaha vyfoukli Liverpoolu

Stejně tak ho pobavilo, že Chelsea trumfla Liverpool v přetahované o egyptského legionáře ve službách Basileje Mohameda Salaha.

„Nevím, co dělal Liverpool. My se nejprve dohodli s Basilejí, akceptovali její požadavek i podmínku, že Salah absolvuje lékařskou prohlídku ve Švýcarsku, pak jsem s hráčem mluvil já a slyšel, že je velmi šťastný z možnosti přijít do Chelsea, neboť my myslíme a tvoříme mužstvo pro budoucnost. On začíná od nuly, ale podle mého přesvědčení je skvělou náhradou za zkušeného Matu. Pokorou i fotbalovou kreativitou, nadšením, bojovností i rychlostí, mládím, stejně jako schopností hrát vlevo, vpravo nebo operovat pod hrotovým útočníkem," glosoval Mourinho příchod jednadvacetiletého Salaha, který Mourinha zaujal v podzimních zápasech Ligy mistrů.Na Stamford Bridge dal jeden gól, v odvetě druhý a Basilej tak obě utkání v základní skupině nad Arsenalem vyhrála.

Reklama