Hlavní obsah

Dědek Giggs si troufá. Stačí jen deset zápasů, aby vyrovnal rekord české legendy Pláničky

Manchester

Je mu čtyřicet, ale nedá si pokoj. V úterním vítězném duelu s Cardiffem (2:0) se záložník Ryan Giggs znovu objevil v základní sestavě fotbalistů Manchesteru United. A příznivci Rudých ďáblů jsou ve střehu. „Ryanovi nyní zbývá už jen deset zápasů, aby vyrovnal evropský rekord Františka Pláničky, brankáře Slavie Praha, 969 startů za jediný klub,“ hlásí klubový twitter.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Zdrcený Ryan Giggs z Manchesteru United poté, co si v semifinále anglického Ligového poháru na hřišti Sunderlandu vstřelil vlastní gól.

Článek

Nebyl hlavní postavou večera. V sestavě United se přece objevila nejdražší posila v historii klubu Juan Mata. Ve stínu 37 miliónů liber (asi 1,24 miliardy korun), jež Chelsea za Španěla vyinkasuje, se však Ryan Giggs přesto mohl radovat.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Kluboví statistici jsou ve střehu a svého kmeta si hýčkají. Tím spíše, že Pláničkův rekord už má velšský záložník na dosah.

Giggs oslavil v listopadu 40. narozeniny. V týmu z Old Trafford debutoval v roce 1991 a navzdory šedinám v černých vlasech hraje vesele dál. Všichni jeho parťáci ze slavné akademie Manchesteru United v čele s Davidem Beckhamem přitom už s velkým fotbalem sekli.

„Člověk se vedle Ryana cítí starý," culí se Beckham, který je přitom o dva roky mladší než Giggs. „Ale nepřekvapuje mě, že se takhle drží a pořád hraje. Je obrovsky talentovaný, pořád v sobě má touhu a navíc o své tělo vždy neuvěřitelně pečoval," líčí Beckham.

Kdyby si Plánička nezlomil ruku...

Poslední zápas za průměrnou reprezentaci Walesu, s níž se nikdy nedostal na ME či MS, odehrál Giggs v roce 2007 právě proti České republice. A teď jednu z českých fotbalových legend téměř jistě připraví o rekord, který se mohl zdát navždy nepřekonatelný.

Legendární František Plánička (2. června 1904 - 20. července 1996) přestoupil do Slavie v roce 1923 z Bubenče za 800 Kč. Z této částky sice neměl ani haléř, stejně jako nyní Giggs však ani slavný český brankář pak v dospělém fotbale nenastoupil za žádný jiný klub. Za Slavii odchytal 969 utkání (742 vítězných), kariéru musel ukončit kvůli opakované zlomenině ruky ve věku 34 let.

Nebýt zranění, jež Plánička utrpěl jako kapitán československé reprezentace na MS 1938 ve Franci ve čtvrtfinále s Brazílií, zřejmě by na něj ani vytrvalec Giggs neměl nárok...

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články