Hlavní obsah

To není o náhodě ani o štěstí, glosoval kouč Arsenalu Wenger návrat na první příčku

Londýn/Praha

Minimálně do dnešního večera, kdy se v šlágru Premier League utká Manchester City s Chelsea, se vrátil londýnský Arsenal na výsluní. Zase je první, po nedělní výhře nad Crystal Palace, o kterou se dvěma góly postaral Alex Oxlade - Chamberlain, se stal opět lídrem soutěže. „Od začátku sezóny jsme čelili otázkám a spekulacím, čeho jsme vůbec schopni. Naše umístění ukazuje, že nemůže jít o náhodu, protože štěstí nemůžete mít po čtyřiadvacet kol,“ cítí satisfakci vůči všem pochybovačným hlasům kouč Gunners Arséne Wenger.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Spokojený trenér Arsenalu Arséne Wenger.

Článek
Fotogalerie

Tah se zařazením Alexe Oxlade - Chamberlaina, který si hned v prvním ligovém duelu s Aston Villou vážně poranil koleno a od té doby absentoval, vyšel trenérovi Arsenalu dokonale. Dvacetiletý mladík to byl, kdo zápas s Crystal Palace dvěma góly po změně stran rozhodl.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Návrat oslavenými dvěma góly

„Vždy jsem byl přesvědčen o jeho univerzálních fotbalových schopnostech. Může hrát ve středové řadě, stejně jako na křídle, o čemž ostatně přesvědčil," glosoval Wenger návrat dvacetiletého Oxlade - Chemberlaina do sestavy a chválil ho nejen za dva vstřelené góly, ale i výkon, který podal.

„Hezké se takto vrátit, úžasný pocit vstřelit dva góly a pomoci svému mužstvu. Zvláště v tak těžkém zápase, jaký jsme hráli," liboval si před kamerami Sky Sports mladý spasitel Arsenalu.

Jeho mužstvo se minimálně do pondělního večera vrátilo znovu na první příčku. „Zasloužíme si ji. Držet se na samém výsluní po čtyřiadvacet kol, to už není o náhodě nebo štěstí," hlásil okamžitě Wenger a přiznával, že večerní duel Manchesteru City s Chelsea bude sledovat s obzvláštní dychtivosti.

„Jsou to dva naši největší soupeři, takže bude zajímavé sledovat, jak spolu hrají. Zvláště, když nás oba ještě čekají," připomínal, že s oběma největšími protivníky se jeho tým utká v rychlém sledu na konci března. Těžký program však čeká Arsenal i v následujících dvou kolech, neboť nejprve hraje s Liverpoolem a poté hostí Manchester United.

Wenger: Třeba to bude životní trefa

Po utkání s Crystal Palace se Wenger pochopitelně nemohl vyhnout dotazům, jak to vůbec bylo s angažováním Švéda Kima Källströma. Ten totiž přišel ze Spartaku Moskva na půlroční hostování s nalomeným obratlem a minimálně měsíc nemůže hrát.

„První lékařská prohlídka nic neodhalila, druhé vyšetření na CT ale ukázalo mikroskopickou zlomeninu obratle. Všechno se událo v pátek kolem sedmnácté hodiny, kdy končil přestupní termín, ale i kdybych měl na rozhodování o dva tři dny víc, názor bych nezměnil a transfer podepsal," stál si Wenger za svým rozhodnutím.

Jedenatřicetiletý Källström trpěl zranění během soustředění Spartaku Moskva v Abú Zabí při plážovém fotbalu.

„Nemusel o mikro zlomenině ani vědět. Pochopitelně že existuje eventualita, že léčení potrvá déle než měsíc a on nebude vůbec hrát, je tu ale i šance, že nastoupí a vstřelí vítězný gól. A třeba životně důležitý. To riziko stálo za to podstoupit," vysvětloval Wenger svůj tah s angažováním zraněného hráče.

Arsenal ovšem nemusí angažování Källströma zase až tolik bolet. Finančně rozhodně ne. „Dohodli jsme se s moskevským Spartakem, že bude Kallströmovi platit mzdu po dobu následujících šesti týdnů. Podle našich lékařů by totiž léčení mělo trvat čtyři až šest týdnů," prozradil Wenger.

Reklama