Hlavní obsah

Manchester City - Chelsea 2:0Citizens se podařila odveta za ligu. Prohře Chelsea v FA Cupu nezabránil ani Čech

Manchester

Fotbalisté londýnské Chelsea ukončili svou pouť letošním ročníkem Anglického poháru. Svěřenci trenéra Mourinha nedokázali podruhé v krátké době překvapit silný Manchester City na jeho hřišti a po prohře 0:2 v prestižní soutěži končí. V brance poraženého celku odchytal celý zápas Petr Čech. Do čtvrtfinále FA Cupu postoupil i Sunderland, který si v souboji účastníků Premier League poradil 1:0 se Southamptonem. Druholigový Wigan si připsal cenný skalp Cardiffu v poměru 2:1.

Foto: Darren Staples, Reuters

Petr Čech (vlevo) v brance Chelsea inkasuje z kopačky Stevana Jovetiče z Manchesteru City.

Článek

Zatímco manažer Manchesteru City Manuel Pellegrini výrazně šetřil opory před prvním soubojem s Barcelonou v osmifinále Ligy mistrů, jeho protějšek José Mourinho se rozhodl pro svou takřka klasickou sestavu v posledních měsících. Odpočinku se tak nedočkal před duelem vyřazovací fáze Ligy mistrů ani klíčový muž Blues Eden Hazard. Volno nedostala ani gólmanská jednička reprezentace Petr Čech.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Duel Citizens s Chelsea byl zároveň pikantní tím, že šlo o souboj dvou rivalů v těsných dostizích o titul v anglické Premier League. Nedávno si to oba soupeři v lize rozdali a oproti předpokladům jasně dominovala Chelsea. Londýnský celek po zásluze zvítězil na Etihad Stadium 0:1 gólem Branislava Ivanoviče.

Citizens začali odvetu za nedávnou potupu před vlastními diváky přesně podle svých ideálních představ. Již v 18. minutě se dokázal prosadit Stevan Jovetič, který přišel v létě z Fiorentiny, Petr Čech byl bez šance.

Chelsea ochutnala vlastní medicínu

Talentovaný štírek si přestup do Manchesteru City podle svých slov vybral dokonce na úkor možnosti obléknout bílý dres slavného Realu Madrid. Po příchodu na ostrovy se ale forvard z Černé Hory zranil a jeho adaptace na nové prostředí pak neprobíhala vůbec hladce. V poslední době dostává i díky zranění elitního útočníka Sergia Agüera stále více příležitostí a jeho výkony jdou viditelně nahoru.

Tato trefa výrazně zamíchala záměry, s nimiž šly oba týmy do zápasu. Mourinho musel rázem zapomenout na svou obvyklou taktiku, kterou použil i při nedávné ligové výhře na Etihad Stadium, tedy hru založenou na skálopevné obraně a rychlém přechodu do smrtících brejkových situací. Po inkasované brance se k této strategii uchýlil soupeř a Chelsea nezbylo, než se pokusit o držení míče a trvalý tlak na obranu soupeře.

Blues ale na takovou pozici nejsou příliš zvyklí, a tak se jim ve zhuštěném prostoru příliš nedařilo. V 67. minutě navíc domácí podruhé vytrestali londýnského soupeře jeho vlastní medicínou a po rychlém výpadu do rozevřené obrany se po nádherném ťukesu mohl z dorážky do odkryté branky radovat Samir Nasri. Francouzský záložník se dal dohromady po nepříjemném zranění a svůj návrat na trávník oslavil gólem už po šesti minutách.

Citizens se po výsledku 2:0 podařila vysněná odveta a mohou se těšit na nedělní čtvrtfinálový los nejstarší fotbalové soutěže světa. Petr Čech zároveň přišel o možnost zvednout tuto cennou trofej nad hlavu již popáté ve své bohaté a úspěšné kariéře.

Osmifinále Anglického poháru:
Manchester City - Chelsea 2:0 (16. Jovetič, 67. Nasri)
Sunderland - Southampton 1:0 (50. Gardner)
Cardiff - Wigan 1:2 (18. Campbell - 27. McCann, 40. Watson)
Utkání Sheffield Wednesday - Charlton bylo odloženo kvůli podmáčenému trávníku.

Reklama