Hlavní obsah

Everton - Swansea 3:1Everton prohloubil v FA Cupu krizi Swansea, Arsenal se Liverpoolu pomstil za debakl

Londýn/Praha
Aktualizováno

V rámci Anglického poháru byly v neděli na programu tři duely. V letošní sezóně vynikající Everton si po výsledku 3:1 zajistil čtvrtfinálovou účast na úkor v krizi se zmítající Swansea a v dalším kole se utká s Arsenalem. Svěřenci Arséna Wengera se dočkali odplaty za nedávnou drtivou porážku v lize na půdě Liverpoolu a stejného soupeře tentokrát dokázali udolat 2:1.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Lacina Traoré oslavuje svou první trefu v dresu Evertonu.

Článek

V Premier League utrpěly ambice Arsenalu na zisk premiérového titulu od roku 2004 vážné trhliny po nedávném debaklu na Anfield Road v poměru 1:5. Wengerovy ovečky chtěly soupeři oplatit stejnou mincí před vlastními fanoušky v rámci osmifinále domácího poháru.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Úvod utkání ale přinesl stejný obrázek, jako nedávný ligový duel - Arsenal byl nervózní a Liverpool po chybách vnikal do rozvrácené domácí obrany. Na rozdíl od ligy se ale Reds tentokrát nedařilo v koncovce ani v těch nejvyloženějších šancích. V brance Kanonýrů navíc čaroval Fabianski, který se rozhodl naplno využít sporadického startu mezi třemi tyčemi. Ani na lavičce vítězů se neobjevil reprezentační kapitán Tomáš Rosický, kterého kouč šetřil na středeční úvodní bitvu osmifinále Ligy mistrů proti Bayernu Mnichov.

Debut od začátku zápasu si po více než půl roce v klubu konečně odbyl mladý francouzský forvard Yaya Sanogo. Hvězdou zápasu se ale stal jeho spoluhráč Alex Oxlade-Chamberlain, další talentovaný borec po dlouhodobé rekonvalescenci. Mladý anglický reprezentant nejprve úspěšnou dorážkou otevřel skóre zápasu v 16. minutě, chvilku po změně stran pak připravil rozhodující zásah parádní přihrávkou pro málo vytěžovaného Lukase Podolského.

Los čtvrtfinále Anglického poháru:
Arsenal - Everton
Brighton/Hull City - Sunderland
Sheffield United - Sheffield Wednesday/Charlton
Manchester City - Wigan Athletic

Liverpoolu se sice podařilo snížit, když pokutový kop nařízený za faul na Suáreze proměnil hostující kapitán Steven Gerrard, vynutit si opakování duelu před vlastními fanoušky ale Reds nedokázali a prohráli 1:2. O čtvrtfinálovém soupeři Arsenalu rozhodl odpolední los v sídle anglické Fotbalové asociace. Kanonýři přivítají na svém hřišti Everton, utkání se uskuteční během druhého březnového víkendu.

Traoré prožil snový debut v dresu Toffies

Jako první se do nedělního programu nejstarší fotbalové soutěže světa zapojily týmy Evertonu a Swansea. Dočasný kouč hostů Garry Monk, který na lavičce velšského celku nahradil vyhozeného Michaeal Laudrupa, má v lize překvapivě velké záchranářské starosti, a tak se rozhodl pošetřit své klíčové hráče. Na lavičce tak zůstal bývalý sparťanský útočník Bony Wilfried i kapitán Ashley Williams.

Druhý jmenovaný si ale příliš neodpočinul. Jeho místo sice od úvodního hvizdu zaujal Kyle Bartley, talentovaný borec ovšem nechtěně potvrdil, že se fotbalu vyučoval v londýnském Arsenalu. Nadějnou kariéru tohoto obránce decimují zranění, tentokrát na hřišti vydržel pouze půlhodinu, než musel odstoupit kvůli bolesti podkolenní šlachy. Na trávník tak oproti plánům musel zkušený Williams, to už bylo ale skóre 1:1.

Již ve čtvrté minutě na sebe upozornil debutant v dresu Evertonu Lacina Traoré. Vytáhlý forvard po přímém kopu lehkým dotykem patou usměrnil míč do hostující sítě a okamžitě se stal miláčkem domácích ochozů. V poslední době výsledkově tápající Swansea se podařilo vyrovnat po čtvrthodině zásluhou přesné hlavičky Jonathana De Guzmána, ale po změně stran potvrdili domácí lepší momentální formu.

V 65. minutě poslal Toffies do vedení Steven Naismith a na konečných 3:1 upravil z penalty největší tahoun týmu Leighton Baines. Klíčový krajní bek nedávno podepsal prodloužení smlouvy a uzavřel tak zřejmě definitivně zájem Manchesteru United o jeho služby. Manažer Evertonu Roberto Martínez tak vyřadil z FA Cupu svůj bývalý klub a může již vymýšlet strategické plány pro čtvrtfinále.

Anglický pohár - osmifinále:
Arsenal - Liverpool 2:1 (16. Oxlade-Chamberlain, 47. Podolski - 59. Gerrard z pen.)
Everton - Swansea 3:1 (4. Traoré, 65. Naismith, 72. Baines z pen. - 16. De Guzmán)
Sheffield United - Nottingham 3:1 (90. z pen a 90+2 Porter - 66. Coady - 28. Paterson)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články