Hlavní obsah

Fotbalista Anelka dostal za "quenelle" trest na pět zápasů

Londýn

Pět zápasů bude muset vynechat útočník West Bromwiche Nicolas Anelka, kterého potrestala disciplinární komise anglické Fotbalové asociace za údajně antisemitské gesto. Bývalý francouzský reprezentant navíc zaplatí pokutu 80 000 liber (2,66 miliónu korun). Hráč se ještě může proti verdiktu odvolat.

Foto: Facebook

Nicolas Anelka.

Článek

Čtyřiatřicetiletý hráč, jenž rovněž musí absolvovat povinné výchovné školení, se může proti verdiktu do týdne odvolat. Na trest disciplinárky zareagovalo i vedení klubu a Anelku až do uzavření vlastního interního vyšetřování a případného hráčova odvolání suspendovalo.

Anelka oslavil v prosincovém utkání proti West Hamu gól gestem zvaným "quenelle", které může být vnímáno jako obrácený nacistický pozdrav. Takové souvislosti ale fotbalista v lednu odmítl a zdůraznil, že není antisemita ani rasista. Odvolával se i na na prohlášení představitele francouzské židovské obce Rogera Cukiermana, podle kterého je reakce anglické asociace přehnaná, a žádal zastavení disciplinárního řízení.

Disciplinární komise ve svém prohlášení sice konstatovala, že v Anelkově chování neshledala úmysl propagovat antisemitismus, jeho gesto nicméně považuje za urážlivé a hanlivé. Lze ho podle komise chápat jako narážku na etnický původ či náboženské vyznání.

Quenelle vymyslel kontroverzní francouzský komik Dieudonné, jehož představení Le Mur (Zeď) francouzské úřady kvůli rasistickému a antisemitskému zabarvení začátkem roku zakázaly.

Reklama

Související témata: