Hlavní obsah

Být běloch, mohl jsem být léta kapitánem Anglie, tvrdí Campbell

Londýn

Bývalý obránce Sol Campbell obvinil anglickou Fotbalovou asociaci z rasismu. Ve své autobiografii tvrdí, že kdyby byl běloch, nosil by v reprezentaci přes deset let kapitánskou pásku. Bývalý hráč Tottenhamu a Arsenalu nastoupil za Albion k 73 zápasům. Jako kapitán vedl národní mužstvo třikrát, ale jen v přípravných duelech.

Foto: Profimedia.cz

Sol Campbell v dresu anglické reprezentace před přípravným zápasem proti Argentině v roce 2000.

Článek

„Myslím, že Fotbalová asociace si přála, abych byl bílý," uvádí Campbell v životopise, jehož úryvky vycházejí v listu Sunday Times. „Byl jsem spolehlivý a měl výkonnost na to, abych byl kapitán. V klubu jsem byl kapitánem už v počátcích kariéry. Věřím, že kdybych byl bílý, byl bych anglickým kapitánem více než deset let," napsal účastník tří světových i evropských šampionátů. Vedení asociace odmítlo jeho tvrzení komentovat.

Campbell prý nemohl pochopit, proč místo něj dělá kapitána anglického výběru někdejší kanonýr Liverpoolu Michael Owen. „Byl to fantastický útočník, ale kapitán ani náhodou. Bylo to trapné. Pořád jsem se ptal sám sebe: co jsem provedl? Proč nejsem kapitán? Docházel jsem pořád ke stejné odpovědi. Je to barvou mé kůže," uvedl devětatřicetiletý Campbell, který se narodil v Londýně jamajským rodičům.

Campbell: Nechtějí to ani fanoušci

S kapitánskou páskou si zahrál poprvé v roce 1998 v přípravě proti Belgii a ve věku 23 let a 248 dní se stal druhým nejmladším kapitánem Anglie po legendárním Bobbym Mooreovi. Kouč Glenn Hoddle ho pak určil kapitánem také v dalším přátelském zápase s českou reprezentací ve stejném roce. Naposledy Campbell vedl národní tým v roce 2005 proti USA už za trenéra Svena-Görana Erikssona.

„Je to šílené. Nemyslím si, že se to změní, protože oni (asociace) to nechtějí, stejně jako nejspíš většina fanoušků," tvrdí Campbell. „Mít černé kapitány v reprezentaci do 18 a do 21 let je v pořádku, ale ne v A týmu," uvedl.

Reklama

Související témata: