Hlavní obsah

Ajax chystá na AC Milán marockého taxikáře

Ve fotbalové Lize mistrů jde do tuhého. Milionová soutěž vstupuje do čtvrtfinále a za oponou se už chystají kulisy k úterním zápasům, v nichž změří síly čtyři nejúspěšnější kluby 90. let. Real Madrid hostí Manchester United a Ajax Amsterdam přivítá AC Milán. Těžko si lze představit chutnější předkrm k vyvrcholení soutěže.

Foto: ČTK/AP

Ajax, jehož barvy hájí Tomáš Galásek (vpravo), se utká s milánským AC.

Článek

Souboj obhájce trofeje s anglickým dobyvatelem trůnu je bezesporu stejně atraktivní jako samotné finále. Ne všem se ale úradek losu zamlouvá. Kouč Manchesteru Alex Ferguson dokonce představitele UEFA obvinil z toho, že los zmanipulovali tak, aby na sebe v jedné dvojici nenarazily italské a španělské kluby. "UEFA nás nechce ve finále," prohlásil kategoricky.

Jeho kritice neušla ani FIFA, která se podle Skota bála potrestat Brazilce Roberta Carlose za to, že minulý týden v přátelském zápase proti Portugalsku strčil do rozhodčího. "FIFA čeká, co na to řekne Real, což jen ukazuje vliv, jaký Španělé mají. Proti nám bude hrát prostě proto, že jde o Real," uvedl Ferguson. Přál si, aby oba zápasy řídili špičkoví rozhodčí. Alespoň v tom nemůže hledat příkoří UEFA, neboť úterní zápas bude rozhodovat zkušený a spolehlivý Švéd Frisk.

Nejúspěšnější proti nejbohatšímu

Duel obou velkoklubů nabízí několik konfrontací. Střetne se nejúspěšnější mužstvo pohárové historie s momentálně nejbohatším klubem světa. Zároveň na sebe narazí nejzářivější hvězdy současného fotbalového nebe. Zidane, Ronaldo, Raúl, Figo a Roberto Carlos na jedné straně, Beckham, van Nistelrooij, Verón, Ferdinand a Barthez na straně druhé. Historikové připomínají, že vítěz jejich vzájemného duelu pokaždé na konci sezony zvedl nad hlavu trofej pro vítěze.

Platilo to i před před třemi lety, kdy se oba týmy střetly taktéž ve čtvrtfinále a tehdy se radoval Real. Od té doby ještě přidal na soupisku Figa, Zidana a Ronalda, kteří jsou schopni sami rozhodnout zápas. Do sestavy Realu se navíc v sobotu vrátil kapitán Fernando Hierro, jenž byl dva měsíce zraněn. "Když uvážím sílu obou týmů, tak tahle série může být letošním finále," přemítal Hierro. Fanoušci se podle něj dočkají skvělých zápasů. "Oba týmy mají podobný styl: útočí od prvního okamžiku a hrají atraktivní fotbal."

Manchester odletěl do Španělska ve skvělé náladě. V sobotu rozstřílel Liverpool 4:0 a v tabulce se dotáhl na vedoucí Arsenal. Kouč Ferguson ovšem bude na San Bernabeu postrádat potrestaného Phila Nevilla a velký otazník se vznáší nad tvůrcem hry Verónem, který má zraněné koleno. Do zálohy se v sobotu naopak vrátil Ir Keane, který vynechal pět zápasů kvůli zranění třísel.

Úterní program (začátky ve 20:45):
Real Madrid - Manchester United, rozhodčí Frisk (Švéd.)
Ajax Amsterdam - AC Milán, rozhodčí Hauge (Nor.)

Ajax je s Italy úspěšný napůl

V další fotbalové klasice změří síly AC Milán a Ajax Amsterdam. Nizozemský šampión bude spoléhat na zázemí domácího prostředí, v němž se letos utkal se dvěma italskými kluby. AS Řím porazil, ale s Interem Milán prohrál. Právě Inter, městský rival AC, jako jediný v této sezóně Ligy mistrů našel na mladý tým Ajaxu recept, a to hned dvakrát. Na AC ale má Ajax příjemné vzpomínky. V ročníku 1994/95 se s ním utkal třikrát a pokaždé, včetně finále, odcházel se vztyčenou hlavou.

Italové dorazili do nizozemské metropole zaskočeni porážkou v Parmě, která jim udělala čáru přes rozpočet v jejich snaze o zisk titulu. Na vedoucí Juventus nyní ztrácejí osm bodů. V Amsterdamu touží mdlý dojem z ligového zápasu smazat. "Je to pro nás ideální šance. Nesmíme přestat věřit v sebe sama," nabádal trenér Carlo Ancelotti. V útoku podle všeho vedle sebe postaví Rivalda s Inzaghim, i když ten bojuje s chřipkou. Ukrajinec Ševčenko v Parmě musel být střídán, protože si zranil lýtko.

Střelec z rezervy

Kouč Ajaxu Ronald Koeman rozehrál stejně jako ostatní důležití muži na lavičkách čtvrtfinalistů psychologickou kampaň. Svým svěřencům řekl, že od nich nečeká, že Ligu mistrů vyhrají, ale Milán přinejmenším potrápí. Ani Koeman nemá kompletní kádr, neboť záložník van der Meyde je v trestu. Koeman možná vytáhne na soupeře nečekanou kartu - dvacetiletého Maročana Akačara. Útočník před léty opustil juniorský tým Ajaxu, s fotbalem téměř skončil a živil se v ulicích Amsterdamu jako taxikář. Na podzim ale jako by kopačky znovu našel a trenér rezervy Ajaxu van't Schip si jej nemůže vynachválit.

Reklama