Hlavní obsah

Kahnův dres mám schovaný, teď jsem k němu přidal svůj, přiznal Čech, když vstoupil mezi stovkaře

Londýn/Praha

Jen devatenáct hráčů odehrálo v Lize mistrů sto a více zápasů. Český legionář ve službách londýnské Chelsea Petr Čech patří od úterního večera do tohoto elitního společenství, protože právě v osmifinálové odvetě s Galatasaray Istanbul dosáhl na vysněnou stovku. „Vyhráli jsme, postoupili, všechno vyšlo skvěle. Proto bude na stý zápas vzpomínat s velkou radostí. Však i dres, v němž jsem chytal, jsem si na památku nechal," přiznával po zápase český gólman.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Brankář Chelsea Petr Čech v utkání s Galatasarayem Istanbul.

Článek
Fotogalerie

Když před třinácti lety ještě v dresu pražské Sparty na scénu Ligy mistrů vstupoval, nenapadlo ho, že to dotáhne až ke stovce zápasů v nejprestižnější evropské klubové soutěži.

„Zvláště u gólmanů je to mnohem těžší. Hráč v poli nastoupí na minutu a připíše si start, zatímco jako brankář si musím držet pozici jedničky, protože jinak bych v životě na stovkovou metu nedosáhl," připomíná na svých stránkách Petr Čech, jak náročná byla jeho cesta. Jen mimochodem - v elitním společenství figurují kromě něho jen tři gólmani - Casillas, Valdés a Kahn.

Hráči se stovkou zápasů v Lize mistrů
142Raúl GonzálezReal Madrid, Schalke 04
139Ryan Giggs .Manchester United
139Xavi HernándezFC Barcelona
134Iker CasillasReal Madrid
125Clarence SeedorfAjax, Real Madrid, AC Milan
124Paul ScholesManchester United
120Roberto CarlosReal Madrid, Fenerbahçe
115Carles PuyolFC Barcelona
112Thierry HenryMonaco, Arsenal, Barcelona
109Paolo MaldiniAC Milan
109Gary NevilleManchester United
107David BeckhamManchester United, Real Madrid, AC Milan, Paris Saint-Germain
106Víctor ValdésFC Barcelona
103Oliver KahnBayern Mnichov
103Luís FigoFC Barcelona, Real Madrid, Inter Milán
103Ashley ColeArsenal, Chelsea
102Zlatan IbrahimovićAjax, Juventus, Inter Milán, FC Barcelona, AC Milan, Paris Saint-Germain
100Andrej ŠevčenkoDynamo Kyjev, AC Milan, Chelsea
100Petr ČechSparta Praha, Chelsea

A právě s Kahnem se Petr Čech potkal, když na scéně Ligy mistrů debutoval.

Dres z premiéry má dodnes

„Bylo to v roce 2001. Měli jsme hrát první zápas se Spartakem Moskvy doma, ale kvůli teroristickým útokům v USA se celé kolo odložilo. Začínali jsme až na Bayernu. Všichni říkali, že tam dostaneme pět gólů a my uhráli remízu 0:0. Zápas se mi docela povedl, i když mě dvakrát zachránila tyčka. Hrálo se na Olympijském stadiónu, vyměnil jsem si dres s Kahnem. Byl to můj první velký úlovek a dodnes ho mám doma," vybavil si okamžitě Petr Čech a dodal, že ze stého zápasu si na památku ponechal dres svůj.

„Dvanáct utkání jsem odchytal za Spartu, zbývající za Chelsea. Z aktérů vzpomínaného prvního zápasu jich už moc nehraje. Z Bayernu snad jen Pizarro, který se tam vrátil, ze Sparty Tomáš Hübschman a Jirka Jarošík. Jinak asi nikdo," doplňuje Čech statistiku.

Pochopitelně že v kabině Chelsea přišla jeho kulatá stovka na přetřes. „Ashley Cole má z nás odehráno v Lize mistrů nejvíc, celkem 103 zápasů, ale dost jich sehrál ještě za Arsenal. Frankovi Lampardovi chybí do stovky jeden zápas, Johnovi Terrymu čtyři. Stovkařů celkově zas tolik není, gólmanů je tam ještě míň, takže je to velká pocta. A svědčí to o úspěšnosti Chelsea v téhle soutěži za poslední léta," připomínal Čech a plánoval dál.

Dostat se až do finále, zasnil se Čech

„Uvidíme, koho nám přiřkne los pro čtvrtfinále, ale kdybych na konci letošní sezóny měl v Lize mistrů 105 startů, bylo by to úplně super," naznačil tímto výpočtem, jak moc rád by si zahrál finále.

Po suverénním výkonu v osmifinálové odvetě proti Galatasary si podobné naděje dělat může. „Od začátku jsme hráli na vítězství a nečekali, co udělá soupeř. Dali jsme rychlý gól, měli zápas pod kontrolou. Soupeře jsme do ničeho nepustili, jedinou střelu na branku měli hosté až v závěru, což hovoří za vše. Odehráli jsme utkání přesně tak, jak jsme chtěli," pochvaloval si Čech, který hřiště opouštěl ve společnosti Didiera Drogby.

„Měl jsem radost, že mi v závěru nedal gól, zatímco on říkal, že mu chyběl kousek. Ale vyřazení vzal, uznal, že jsme byli lepší. Užil si nádherné přijetí od fanoušků, z něhož byl dojatý. Po zápase přišel ještě k nám do kabiny na kus řeči," prozrazoval český legionář po střetnutí, v němž vstoupil do elitního společenství stovkařů.

Reklama

Související témata: