Hlavní obsah

První zápas? Hráči skandovali, ať jim vrátím čokoládu, směje se jubilant a Rosického šéf Wenger

Londýn/Praha

Manažer londýnského Arsenalu Arséne Wenger oslaví dnes zápasem na půdě Chelsea jubilejní 1000. utkání na lavičce Kanonýrů. Při té příležitosti se na muže, který navždy změnil tvář fotbalu nejen na ostrovech, sype chvála ze všech stran. Třešničkou na dortu byla pro slavného Francouze až dojemná gratulace ke kariérnímu milníku z úst největšího rivala nedávné minulosti, sira Alexe Fergusona.

Foto: Toby Melville, Reuters

Arséne Wenger dotlačil anglický fotbal do nové éry.

Článek

Fotbalisté Arsenalu se dnes pokusí o malý zázrak. Výhra na horké půdě Chelsea by znamenala významný krok k ukončení takřka desetiletého marného čekání na cennou trofej. Borci s kanónem na prsou budou ale tentokrát mít ještě o motivaci navíc, chtěli by totiž porazit velkého soka Wengera a utišit tak alespoň na chvíli kousavou kritiku na adresu svého šéfa.

Šaramantní Francouz přišel do Arsenalu v roce 1996. Od té doby získal tři tituly, dvakrát dokonce double. S týmem kolem Henryho a Vieiry navíc dokázal projít celou sezónou bez porážky a koučoval Kanonýry i v neúspěšném finále Ligy mistrů proti Barceloně v roce 2006. Co se Wengerovi ale zatím nepodařilo, je vyzrát na Josého Mourinha, současného manažera Chelsea.

„Je to velice jednoduché, pro nás se jedná o zápas sezóny,“ netajil fatální úlohu utkání Wenger. „Proto je pro mě ten zápas důležitý, ne proto, že slavím tisícovku,“ dodal se svou tradiční jiskrou v oku. Wenger se Mourinhovi postavil zatím desetkrát, ani jednou však nepoznal, jaké to je na tým vedený samozvaným Special One vyzrát.

Arséne, kdo?!

Muž, který má Arsenal takřka zakomponovaný do svého jména, zavzpomínal u příležitosti svého milníku i na své nelehké začátky v Anglii. Do klubu přišel z Japonska jako neznámý trenér namísto očekávaného angažování legendárního Johana Cruyffa a fotbalový národ byl u vytržení. „Arséne, kdo?!“ ptaly se šokovaně novinové titulky.

Bilance Arséna Wengera na lavičce Arsenalu:
999 zápasů579 výher223 remíz197 proherskóre 1845:961

Odpověď přišla záhy. Hned ve své první celé sezóně na lavičce Londýňanů totiž Wenger získal s týmem ceněný double, teprve druhý v klubové historii. Obvykle taktikou svázaný Arsenal se navíc začal prezentovat líbivým ofenzivním stylem. Francouz s vytříbeným chováním tak uhranul Anglii, v kolébce fotbalu navíc odstartoval doslova revoluci.

Wenger mimo jiné hodně a rád pracoval s videem, zaměřil se také na životosprávu, kterou byli ostrovní fotbalisté do té doby „vyhlášení“. „Změnil jsem pár zaběhlých zvyklostí, což nikdy není lehké v týmu, jehož věkový průměr je třicet let,“ svěřil se oficiálním stránkám klubu Wenger a se smíchem dodal: „Během mého prvního zápasu hráči skandovali ´chceme svoje čokoládové tyčinky´!“

Ferguson v čele zástupu gratulantů

„O přestávce jsem se zeptal týmového doktora co je s hráči, že žádný z nich nemluví. Odpověděl mi, že mají hlad, protože jim před zápasem nedal jejich oblíbenou čokoládu. Bylo to opravdu humorné,“ vzpomíná zřejmě nejvýraznější soupeř sira Alexe Fergusona, nejslavnějšího kouče v historii anglické kopané a ještě nedávno lodivoda Manchesteru United.

A právě legendární Skot se ujal vůdčí role při veřejném oslavování přínosu Arséna Wengera pro fotbal. „Během těch let jsme si užili několik fantastických bitev, ale vzájemně se respektovali. Způsob hry Arsenalu se mi vždy líbil a zápas proti nim pro mě znamenal speciální výzvu, nad níž jsem si musel hodiny lámat hlavu,“ přiznal Ferguson. „Samozřejmě mě jeho slova velice potěšila, protože právě on moc dobře ví, jak těžké je něčeho takového v jednom klubu dosáhnout,“ poděkoval na dálku za kompliment Wenger.

Francouz je i přes dlouhý půst bez cenné trofeje obvykle obdivován pro svou specifickou fotbalovou filosofii, pro niž je dnes Arsenal známý a obdivovaný po celém světě. A o co přesně podle Wengera jde? „Ambice každého velkého klubu musí být nejen vyhrát, ale vyhrát s určitou grácií a myslet přitom na lidi, kteří platí hodně peněz za to, aby mohli na zápasech být. Opravdickým cílem profesionálního fotbalu nemůže být pouze vítězství, ale také abychom umožnili lidem objevit potěšení ze sledování něčeho krásného.“

Reklama